Onderwerp: Auto

Dit onderwerp bevat 5 rubrieken.

Wat moet ik doen als ik een auto of ander voertuig wil kopen?

Als u een auto of ander voertuig koopt, moet u als nieuwe eigenaar het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Als voertuigeigenaar moet u voldoen aan een aantal verplichtingen.

Voertuig kopen van particulier

Koopt u een voertuig van een particulier? Dan kunt u het voertuig overschrijven bij een kentekenloket, zoals een postkantoor of RDW-keuringsstation. Dit moet u zelf doen.

Sinds 1 januari 2014 krijgt u een kentekencard met een tenaamstellingscode, als u een voertuig koopt. U krijgt dit van de verkoper. De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen met in totaal 9 cijfers. De code kunt u gebruiken voor 1 overschrijving. De kentekencard en de volledige tenaamstellingscode heeft u nodig aan het kentekenloket. Bij een geslaagde overschrijving ontvangt u aan het loket het eerste deel van een nieuwe tenaamstellingscode. En het vrijwaringsbewijs voor de verkoper.

De RDW stuurt u de volgende werkdag de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Beide delen van deze nieuwe tenaamstellingscode bewaart u voor een volgende verkoop.

Voertuig kopen van voertuigbedrijf

Koopt u een nieuw of gebruikt voertuig van een RDW erkend voertuigbedrijf? Dan krijgt u het eerste deel van de tenaamstellingscode van het voertuigbedrijf. De RDW stuurt u de volgende werkdag de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Wilt u uw voertuig weer verkopen of inruilen? Dan heeft u beide delen nodig.

Wat heeft u nodig voor overschrijven kentekenbewijs

Als u een voertuig op uw naam wilt laten zetten, heeft u nodig:

  • het tenaamstellingsbewijs;
  • het overschrijvingsbewijs; 
  • een geldig legitimatiebewijs.  

Of

  • de kentekencard;
  • de tenaamstellingscode;
  • een geldig legitimatiebewijs.

Verplichtingen als voertuigeigenaar

Als het kenteken van een voertuig op uw naam staat, moet u voldoen aan een aantal verplichtingen. Dit zijn:

  • Het voertuig moet WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)). Dit geldt niet voor aanhangwagens, die zijn verzekerd bij het trekkend voertuig.
  • Het voertuig moet APK goedgekeurd zijn. Dit geldt niet voor motoren, brommers en aanhangers/caravans tot en met 3500 kg.
  • U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Dit geldt voor personenauto's, bestelauto's, vrachtauto's en motorfietsen.
  • U moet de juiste kentekenplaten op het voertuig hebben.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.