Hoe werkt btw?

Een consument betaalt btw (belasting over toegevoegde waarde) over alle producten of diensten die hij koopt. Btw heet ook wel omzetbelasting. De btw zit bij de prijs inbegrepen. De consument betaalt het btw-bedrag aan de ondernemer. De ondernemer draagt de btw vervolgens af aan de Belastingdienst. 

Berekening btw

Btw wordt berekend over de waarde van een product of dienst. Dus niet over de hoeveelheid. Dit in tegenstelling tot accijns. Bijvoorbeeld een ondernemer wil een fiets verkopen. Hij berekent dan eerst de verkoopprijs van de fiets zonder btw. Op dit bedrag wordt de btw gebaseerd. De verkoper telt de btw op bij zijn verkoopprijs. Na de verkoop draagt hij de btw af aan de Belastingdienst.

Wanneer btw betalen?

Btw wordt geheven over de levering van goederen en diensten. Dit kan in elk stadium van de productieketen zijn: van grondstof tot eindgebruiker. Er zijn 5 soorten handelingen waarbij btw moet worden betaald:

  • goederen invoeren;
  • goederen kopen in een andere EU-lidstaat door ondernemers;
  • nieuwe en bijna nieuwe vervoermiddelen kopen (motorvoertuigen, schepen en luchtvaartuigen) in een andere EU-lidstaat door particulieren;
  • goederen leveren (zoals objecten of elektriciteit);
  • diensten verlenen door ondernemers.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.