Onderwerp: Drugs

Dit onderwerp bevat 5 rubrieken.

Verschil harddrugs en softdrugs

Alle regels rondom drugs staan in de Opiumwet. De wet maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs. De verkoop van softdrugs in coffeeshops wordt in Nederland onder strikte voorwaarden gedoogd.

Opiumwet

In de Opiumwet staan alle regels over drugs. Bij deze wet horen 2 lijsten. In deze lijsten staat welke drugs softdrugs zijn en welke harddrugs.

  • Op lijst I van de Opiumwet staan de harddrugs. Dat zijn bijvoorbeeld heroïne, cocaïne, amfetamine, XTC en GHB.
  • Op lijst II staan de softdrugs: cannabisproducten (hasj en wiet) en slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen, zoals Valium en Seresta. De risico‚Äôs van deze drugs zijn volgens de overheid minder groot dan bij de harddrugs op lijst I.

Gedoogbeleid softdrugs in coffeeshops

Wiet (ook wel marihuana genoemd) en hasj zijn minder slecht voor de gezondheid dan harddrugs (XTC, cocaïne). Toch zijn ook deze drugs illegaal. Dit betekent dat handel, verkoop, productie en bezit van deze drugs strafbaar is.

In Nederland geldt een gedoogbeleid voor verkoop van softdrugs in coffeeshops. Dit houdt in dat de verkoop van softdrugs in coffeeshops wel strafbaar is, maar dat het Openbaar Ministerie (OM) de coffeeshops niet vervolgt.

Ook vervolgt het OM burgers niet als zij kleine hoeveelheden softdrugs bezitten. Het gaat hier om:

  • maximaal 5 gram cannabis (wiet, hasj);
  • maximaal 5 hennepplanten.

Waarom gedoogbeleid

Nederland gedoogt de verkoop van softdrugs in coffeeshops en treedt streng op tegen de verkoop van harddrugs. Hierdoor trekt de overheid deze 2 markten uit elkaar. 

Een cannabisgebruiker hoeft zijn softdrugs dan niet bij een criminele dealer te kopen die hem makkelijk in aanraking brengt met harddrugs.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.