Waar kan ik een soa-test laten doen?

U kunt bij uw huisarts een soa-test laten doen. Uw huisarts kan u ook doorverwijzen naar een dermatoloog of gynaecoloog. Daarnaast kunt u zich gratis en anoniem laten onderzoeken bij een centrum seksuele gezondheid van de GGD als u tot een bepaalde risicogroep behoort.

Soa-test voor risicogroepen

Heeft u een verhoogd risico om een soa op te lopen, dan kunt u zich gratis en anoniem laten testen bij een centrum seksuele gezondheid van de GGD in uw buurt. U heeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. De risicogroepen die in aanmerking komen voor een anonieme soa-test bij de GGD zijn:

  • jongeren tot en met 24 jaar;
  • mannen die seksueel contact hebben met mannen (MSM); 
  • prostituees en klanten van prostituees; 
  • mensen met veel wisselende seksuele contacten; 
  • mensen die zijn gewaarschuwd door iemand met een soa; 
  • mensen met klachten die wijzen op een soa; 
  • mensen uit gebieden waar veel soa’s voorkomen; 
  • mensen met een partner die MSM, prostituee of prostitueebezoeker is of afkomstig uit een gebied waar veel soa's voorkomen.

Behoort u niet tot een risicogroep, dan kunt u voor een test een afspraak maken bij uw huisarts. De test is dan niet gratis en anoniem.

Locaties voor soa-test

De website van Soa Aids Nederland biedt een overzicht van alle centra waar u voor een soatest terecht kunt.

Kosten soa-test

Wat een soa-test kost, hangt af van waar u zich laat testen. Als u tot een van de risicogroepen behoort, is een soa-test gratis en anoniem. Dit onderzoek is mogelijk bij een centrum seksuele gezondheid van de GGD bij u in de buurt.

Als u zich ergens anders laat testen, bijvoorbeeld door uw huisarts of bij een kliniek van CASA Nederland, worden de kosten door uw zorgverzekering betaald. De test is dan niet anoniem. Bent u 18 jaar of ouder, dan heeft u een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Heeft u nog geen gebruikgemaakt van uw eigen risico, dan kunt u wel een rekening voor de test krijgen.

Via internet een soa-test bestellen

Op internet zijn verschillende zelftesten te koop, zoals soa-testen en hiv-testen. Een zelftest kopen via internet kan zeer risicovol zijn. Niet alle zelftesten voldoen aan de eisen die aan dergelijke testen gesteld worden. Het herkennen van aanbieders van zelftesten die veilig zijn, is moeilijker dan u wellicht van tevoren zou denken.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport adviseert om u bij voorkeur door een huisarts of GGD te laten testen. Een arts gebruikt betrouwbare testen en kan de uitslag juist beoordelen. U krijgt begeleiding en de arts kan u meteen behandelen.

Zie ook

De Rijksoverheid. Voor Nederland.