Onderwerp: ICT

Dit onderwerp bevat 5 rubrieken.

Wat is internetfraude en waar kan ik dit melden?

Er zijn verschillende vormen van internetfraude. De 2 bekendste zijn voorschotfraude en identiteitsfraude. Als u in aanraking komt met internetfraude, kunt u aangifte doen bij de politie. Identiteitsfraude kunt u ook melden bij het Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI).

Voorschotfraude (419-fraude)

Bij voorschotfraude (ook wel 419-fraude genoemd) wordt u benaderd via e-mail. De afzender vraagt meestal om hulp. Als tegenprestatie wordt een onwaarschijnlijk hoge vergoeding beloofd, zoals een deel van de winst. Als u hierop ingaat, wordt u gevraagd om:

  • een financieel voorschot te verlenen;
  • persoonlijke informatie te verstrekken (zoals naam, adres, werkgever en bankgegevens);
  • naar het land van de afzender te reizen, zogenaamd voor overleg en ondersteuning.

Ga niet op dergelijke e-mails in en geef nooit uw persoonlijke gegevens af. De oplichters kunnen deze gebruiken om bijvoorbeeld uw bankrekening te plunderen.

Internetfraude via phishing

Fraudeurs kunnen u een e-mail sturen die eruit ziet als een bericht van een bank, creditcardmaatschappij of andere organisatie. In de e-mail vragen zij u uw rekeninggegevens in te voeren. Bijvoorbeeld omdat anders uw rekening wordt opgeheven. Als u op de link in de e-mail klikt, komt u op een website terecht die er weliswaar echt uitziet, maar gemaakt is door fraudeurs. Hiermee proberen de fraudeurs vertrouwelijke informatie te bemachtigen, zoals uw inloggegevens. Deze vorm van internetfraude heet phishing. Krijgt u zo’n e-mail, verwijder deze dan meteen en klik nooit op een link die in de e-mail staat.

Identiteitsfraude voorkomen

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van de persoonsgegevens van een ander, met de bedoeling hiermee verboden handelingen te verrichten. U kunt zelf maatregelen nemen om identiteitsfraude te voorkomen:

  • controleer aan wie u uw persoonlijke gegevens mailt;
  • verander regelmatig van wachtwoord;
  • controleer altijd de betrouwbaarheid van de website en het webadres voordat u online artikelen koopt;
  • zet de automatische updates en firewall aan op uw computer en installeer antispyware en een virusscanner.

Op de website Veilig internetten van nederlandveilig.nl vindt u meer informatie en tips.

Internetfraude melden

Als u in aanraking komt met fraude op internet, kunt u aangifte doen bij de politie. Ook kunt u anoniem melding maken bij Meld Misdaad Anoniem (M.).

Krijgt u een phishing e-mail? Waarschuw dan de organisatie uit wiens naam u de phishing e-mail ontvangt en doe aangifte bij de politie als u daadwerkelijk schade ondervindt.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.