Onderwerp: ICT

Dit onderwerp bevat 5 rubrieken.

Wat kan ik doen tegen phishing en andere vormen van internetfraude?

Als u in aanraking komt met internetfraude, kunt u aangifte doen bij de politie. Er zijn verschillende vormen van internetfraude. Een voorbeeld zijn valse (phishing) e-mails van uw bank, die u naar een nagebootste website proberen te lokken. Andere vormen van oplichting via internet zijn voorschotfraude en identiteitsfraude.

Voorschotfraude (419-fraude)

Bij voorschotfraude (ook wel 419-fraude genoemd) wordt u benaderd via e-mail. De afzender vraagt meestal om hulp. Als tegenprestatie wordt een onwaarschijnlijk hoge vergoeding beloofd, zoals een deel van de winst. Als u hierop ingaat, wordt u gevraagd om:

  • een financieel voorschot te verlenen;
  • persoonlijke informatie te verstrekken (zoals naam, adres, werkgever en bankgegevens);
  • naar het land van de afzender te reizen, zogenaamd voor overleg en ondersteuning.

Ga niet op dergelijke e-mails in en geef nooit uw persoonlijke gegevens af. De oplichters kunnen deze gebruiken om bijvoorbeeld uw bankrekening te plunderen.

Identiteitsfraude: hoe te voorkomen?

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van de persoonsgegevens van een ander, met de bedoeling hiermee verboden handelingen te verrichten. U kunt zelf maatregelen nemen om identiteitsfraude te voorkomen:

  • controleer aan wie u uw persoonlijke gegevens mailt;
  • verander regelmatig van wachtwoord;
  • controleer altijd de betrouwbaarheid van de website en het webadres voordat u online artikelen koopt;
  • zet de automatische updates en firewall aan op uw computer en installeer antispyware en een virusscanner.

Phishing tegengaan

Fraudeurs kunnen u een e-mail sturen die eruit ziet als een bericht van een bank, creditcardmaatschappij of andere organisatie. Deze vorm van internetfraude heet phishing. In de e-mail vragen zij u uw rekeninggegevens in te voeren. Bijvoorbeeld omdat anders uw rekening wordt opgeheven. Als u op de link in de e-mail klikt, komt u op een website terecht die er weliswaar echt uitziet, maar gemaakt is door fraudeurs. Hiermee proberen de fraudeurs vertrouwelijke informatie te bemachtigen, zoals uw inloggegevens. Krijgt u zo’n e-mail, verwijder deze dan meteen en klik nooit op een link die in de e-mail staat.

Heeft u een phishing e-mail ontvangen? Waarschuw dan de organisatie uit wiens naam u de phishing e-mail ontvangt en doe aangifte bij de politie als u daadwerkelijk schade ondervindt.  

Internetfraude melden

Bent u aanraking gekomen met fraude op internet? Maak hiervan melding bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem.  Bent u slachtoffer van identiteitsfraude? Dan kunt u dit melden bij het Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI). 

Meer tips voor veilig internetten

Digibewust.nl geeft meer tips over veilig internetten. Het gaat dan bijvoorbeeld over onderwerpen als kinderen en internet, digitaal pesten, veilig bankieren en veilig (online) winkelen. De Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en een aantal maatschappelijke organisaties hebben Digibewust opgezet.

Op Waarschuwingsdienst.nl vindt u actuele informatie over computervirussen, beveiligingslekken in software en phishingmails. 

De Rijksoverheid. Voor Nederland.