Uit welke onderdelen bestaat de Koninklijke Luchtmacht en wat zijn hun taken?

Bij de Koninklijke Luchtmacht werken ongeveer 11.000 mensen. Er zijn diverse luchtmachtbases door heel Nederland. Daar zijn de luchtmachteenheden gestationeerd, die squadrons heten.

Squadrons

Een squadron bestaat meestal uit vliegtuigen of luchtdoelraketten en het bijbehorende personeel. Er zijn bijvoorbeeld F-16-squadrons en helikoptersquadrons. Daarnaast zijn er ondersteunende squadrons, die bijvoorbeeld zorgen voor catering of voor onderhoud aan vliegtuigen en apparatuur.

Materieel bij de Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht beschikt over het volgende materieel:

  • Jachtvliegtuigen

    De luchtmacht beschikt over 1 type jachtvliegtuig: de F-16. Dit is een van de meest wendbare gevechtsvliegtuigen ter wereld. De F-16 is inzetbaar voor luchtverdedigingstaken en voor het ondersteunen van landstrijdkrachten.
  • Transportvliegtuigen

    De luchtmacht heeft verschillende typen transportvliegtuigen. Afhankelijk van het type zijn ze geschikt voor het vervoeren van personen, van luchtvracht en passagiers of als vliegend tankstation voor jachtvliegtuigen.

  • Wapensystemen

    De luchtmacht heeft naast het vliegend materieel de beschikking over diverse wapensystemen, die dienen voor het uitschakelen van vijandelijke lucht- en/of gronddoelen. Er zijn infraroodraketten en vrijvallende en lasergeleide bommen, die vanuit de lucht of vanaf de grond worden afgevuurd.

Zelfstandige organisatieonderdelen luchtmacht

Naast de squadrons heeft de Koninklijke Luchtmacht een aantal andere organisatieonderdelen. Zo is er een opleidingscentrum en een logistiek centrum. Ook heeft de luchtmacht een eigen weerdienst, de Luchtmacht Meteorologische Groep. Een ander zelfstandig onderdeel van de luchtmacht is de centrale gevechts- en verkeersleiding. Deze bewaakt en coördineert de verdediging van het luchtruim van Nederland en de NAVO.

Defensie Helikopter Commando

Alle helikopters zijn ondergebracht in 1 organisatie: het Defensie Helikopter Commando (DHC). Deze eenheid heeft helikopters op Vliegbasis Gilze-Rijen en Vliegkamp de Kooy. De helikopters van DHC zorgen voor de snelle inzet van eenheden om vredes- en crisisbeheersingsoperaties uit te voeren en humanitaire hulp te verlenen. De transport- en bewapende helikopters ondersteunen de Luchtmobiele Brigade van de landmacht. Verder heeft het DHC helikopters voor bijvoorbeeld reddingsoperaties en de ondersteuning van de marine. Het onderhoud van deze helikopters gebeurt op Vliegbasis Gilze-Rijen.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.