Legalisatieverdragen

Sommige landen hebben afspraken gemaakt over hoe ze elkaars officiële documenten accepteren. Deze afspraken staan in legalisatieverdragen. Hierdoor wordt het makkelijker om bijvoorbeeld testamenten en trouwaktes te legaliseren voor gebruik in andere landen.

Legalisatieverdragen waarbij Nederland is aangesloten

Nederland is bij verschillende legalisatieverdragen aangesloten. Welke verdragen dit zijn, staat in het Overzicht van legalisatieverdragen.

Uitgebreidere informatie per verdrag vindt u in de Verdragenbank van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Bijvoorbeeld welke landen aangesloten zijn bij het verdrag. Daar kunt u ook nakijken of een verdrag geldig is voor alle delen van het Koninkrijk. Sommige verdragen zijn bijvoorbeeld alleen geldig voor Europees Nederland en Aruba.

Bekendste legalisatieverdrag: Apostilleverdrag

Het bekendste legalisatieverdrag is het Apostilleverdrag van 5 oktober 1961. De legalisatie van documenten is door dit verdrag eenvoudiger. Er is namelijk maar 1 legalisatie nodig door middel van een apostillestempel. Zo is bijvoorbeeld een trouwakte met een apostillestempel geldig in alle landen die zijn aangesloten bij het Apostilleverdrag.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.