Onderwerp: Telefonie

Dit onderwerp bevat 5 rubrieken.

Regels voor telefoonnummers en identificatienummers

De overheid stelt regels vast voor telefoonnummers en identificatienummers. Deze regels staan in zogeheten nummerplannen.

Nummerplan voor telefoonnummers en ISDN-nummers

De regels voor telefoonnummers en ISDN-nummers staan in het nummerplan telefoon- en ISDN-diensten. Dit nummerplan beschrijft de opbouw, bestemming en lengte van telefoonnummers. Er zijn nummers met of zonder geografische locatie.

Nummers met geografische locatie:

Dit zijn nummers voor vaste telefonie met geografische binding. Bijvoorbeeld 070 voor Den Haag en 050 voor Groningen. Deze nummers zijn 10 cijfers lang. Verder hebben ze een netnummer (netnummergebied) en een abonneenummer. Een abonnee moet wonen of een bedrijf hebben in het netnummergebied om het bijbehorende netnummer te krijgen.

Nummers zonder geografische locatie:

  • 06-nummers voor mobiele telefonie;
  • 085-nummers voor telefonie zonder geografische binding;
  • 088-nummers voor bedrijven;
  • 0800- en 0900-informatienummers;
  • het Europees alarmnummer 112;
  • de 14-reeks voor diensten met een bijzonder maatschappelijk belang;
  • de 116-reeks voor Europese diensten met een maatschappelijk belang;
  • de 097-reeks voor machine-to-machine (M2M) diensten.

Abonnees mogen 085-nummers overal gebruiken. Zij hoeven voor dit nummer niet in een bepaalde regio te wonen. Of daar een bedrijf te hebben.

Voorbeelden van telefoonnummers met een maatschappelijk belang zijn bijvoorbeeld het nationaal meldnummer 144 voor dieren in nood. Of het nummer 1400 voor de Rijksoverheid. Het nummer 116000 voor vermiste kinderen is een Europese dienst met een maatschappelijk belang.

Nummerplan voor identiteitsnummers (IMSI-nummers)

De regels voor IMSI-nummers voor internationale mobiliteit staan in het nummerplan voor identiteitsnummers voor internationale mobiliteit (IMSI). Elke mobiele telefoon, tablet of laptop heeft een wereldwijd uniek nummer: het IMSI-nummer. Dit nummer bestaat uit 15 cijfers. Het begint met een landcode, gevolgd door de code van het eigen mobiele netwerk (de provider). Daarna volgt de code van het mobiele abonnement.

Buitenlandse telecombedrijven kunnen mobiele apparaten herkennen aan het IMSI-nummer. En kunnen dan bijvoorbeeld zien of iemand volgens zijn contract mag bellen of internetten in het buitenland.

Wijziging gebruik IMSI-nummers door besloten netwerken

Grootschalige gebruikers van elektronische communicatiediensten kunnen voortaan  hun eigen MNC-codes beter beheren. (MNC staat voor Mobile Network Code.) Dit komt door een wijziging van het IMSI-nummerplan in verband met het gebruik van IMSI-nummers door besloten netwerken. Deze wijziging is op 3 maart 2014 in werking getreden. Grootschalige gebruikers kunnen:

  • MNC-codes gebruiken voor lokale draadloze netwerken met een laag vermogen (voor gebruik binnen bedrijven);
  • gedeelde MNC codes gebruiken voor roaming op openbare mobiele netwerken voor (vooral geautomatiseerde) bedrijfstoepassingen. Die heten ook wel Machine-to-Machine (M2M) toepassingen. Daarbij sturen apparaten (en bijvoorbeeld sensoren) elkaar data zonder dat daar mensen aan te pas komen. Zoals een lichtsensor die aan een centrale vertelt dat het tijd is de zonneschermen naar beneden te doen.

Het besluit dat deze wijziging regelt, vindt u op de website overheid.nl.

Nummerplan voor telefoonnummers en ISDN-nummers: overgangstermijn 097-nummers

Aanbieders van elektronische communicatiediensten krijgen meer tijd om 097-nummers in te voeren voor bepaalde Machine-to-Machine (M2M) toepassingen. Deze nummers zijn vooral nodig voor consumentenproducten, zoals e-readers en laptops met 3G of 4G.

De overgangstermijn wordt verlengd van 1 december 2013 tot 1 juni 2014.

Beheer nummerplannen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) voert het nummerbeleid uit. Zij is ook verantwoordelijk voor het beheer van de nummerplannen. De ACM kent nummers toe en trekt ze in, en houdt toezicht op het gebruik.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.