Maatregelen verkeersveiligheid

Met verschillende maatregelen wil de overheid het verkeer veiliger maken en het aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden terugdringen.

Alcoholslotprogramma voor zware alcoholovertreders

Het alcoholslotprogramma (ASP) moet ervoor zorgen dat zware alcoholovertreders hun gedrag aanpassen. Met een alcoholslot kunnen zij niet meer gaan rijden wanneer zij alcohol hebben gedronken.

Begeleid autorijden voor jongeren vanaf 17 jaar

Tijdens het experiment 2toDrive kunnen jongeren vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Als 2toDrive een positief effect heeft op de verkeersveiligheid kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen.

Invordering rijbewijs bij rijden onder invloed van alcohol

Wie binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol moet zijn rijbewijs inleveren. Dit geldt voor beginnende en ervaren bestuurders.

Strafpuntensysteem voor beginnende bestuurders

Voor beginnende bestuurders geldt een strafpuntensysteem voor zware verkeersovertredingen, zoals bumperkleven. Na 3 overtredingen onderzoekt het CBR de rijvaardigheid en kan het rijbewijs ongeldig worden verklaard.

Verplichte verkeerscursus voor gevaarlijk rijgedrag

Wie zich schuldig maakt aan gevaarlijk rijgedrag moet een EMG-cursus volgen. Denk hierbij aan bumperkleven of fors te snel rijden. Bestuurders leren op deze cursus om op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen.

Plannen verkeersveiligheid tot 2020

De overheid wil het aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden terugdringen. De plannen hiervoor staan in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2008-2020. De Beleidsimpuls Verkeersveiligheid is een aanvulling op dit plan. Het bevat extra maatregelen voor de risicogroepen: fietsers, senioren en jonge beginnende bestuurders.

De Rijksoverheid. Voor Nederland.