Actieprogramma Kansrijke Start voor gezinnen in een kwetsbare situatie

De eerste 1000 dagen van een kind hebben veel invloed op de kansen voor later. Het gaat om de periode vanaf 10 maanden voor de geboorte tot ongeveer 2 jaar na de geboorte. De meeste kinderen in Nederland maken een goede start in het leven en groeien gezond op. Maar er zijn ook kinderen die een minder goede start maken. Het actieprogramma Kansrijke Start wil gezinnen die het moeilijk hebben betere zorg en ondersteuning bieden.

De overheid heeft het actieprogramma Kansrijke Start opgesteld na advies van de Gezondheidsraad  en de aanbevelingen van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid  (WRR).

Ontwikkelingsproblemen door slechte start

Sommige kinderen in Nederland krijgen geen goede start in hun leven. Bijvoorbeeld doordat het kind te vroeg wordt geboren, een te laag geboortegewicht heeft of allebei. Dit komt bijvoorbeeld door stress, een ouder die rookt, slechte voeding of te weinig liefdevolle aandacht.

Een slechte start heeft gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid en ontwikkeling. En is daarmee bepalend voor de kansen op school, de arbeidsmarkt en in de samenleving.

Het actieprogramma Kansrijke Start

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven. Daarom wordt sinds september 2018 het actieprogramma Kansrijke Start uitgevoerd. Sinds juni 2022 wordt gewerkt aan de uitvoering van de vervolgaanpak Kansrijke Start 2022-2025.

Het doel is dat (toekomstige) ouders in kwetsbare situaties op tijd de juiste zorg en ondersteuning krijgen. Hierdoor heeft het kind meer kans op een goede start. 

In elke gemeente maken professionals uit de zorg afspraken over hoe zij het gezin beter kunnen ondersteunen. Dit zijn professionals uit de geboortezorg. En professionals die hulp en ondersteuning bieden aan mensen die het moeilijk hebben in de samenleving (het sociaal domein). Met deze afspraken kunnen gemeenten, verloskundigen, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, wijkteams en andere samenwerkingspartners elkaar steeds beter vinden en samenwerken. En uiteindelijk passende hulp bieden.