Journalisten bij persconferentie met papieren op schoot
Beeld: ©Rijksoverheid

Wet open overheid (Woo)

Iedereen heeft recht op informatie over wat de overheid doet, hoe ze dat doet en waarom. Overheidsorganisaties moeten die informatie uit zichzelf geven, of als iemand daarom vraagt. De informatie wordt dan openbaar. Dat is geregeld in de Wet open overheid (Woo). Zo kunnen burgers, maar ook bijvoorbeeld Kamerleden of journalisten, de overheid controleren. Openbaarheid is daarom belangrijk voor de democratie in ons land.

*Muziek* 

Beeldtekst: De Wet open overheid. 

Voiceover:
Als burger heb je recht op informatie van de overheid. Veel informatie is online te vinden op de website van overheidsorganisaties, bijvoorbeeld op rijksoverheid.nl of op de website van jouw gemeente. Kun je bepaalde informatie hier niet op vinden? Dan kun je contact opnemen met de overheid voor je vraag. Dat kan telefonisch, via e-mail, via whatsapp en via social media. Je kunt ook het Informatiepunt Digitale Overheid bij de bibliotheek in jouw gemeente bezoeken.

Sinds 1 mei 2022 regelt de Wet open overheid dat overheidsorganisaties zoveel mogelijk informatie openbaar moeten maken voor iedereen. De Wet open overheid geldt onder andere voor alle ministeries, gemeenten, provincies, waterschappen, maar ook voor alle andere overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst, het CJIB, DUO, de SVB en het UWV. Onder de Woo wordt steeds meer informatie actief openbaar gemaakt. Dit is te vinden op overheid.nl. Je leest daar hoe besluiten zijn genomen en je vindt er informatie over onderwerpen zoals vergoedingen voor energiemaatregelen en vergunningen voor verbouwingen.

Is de informatie die je zoekt nog niet openbaar gemaakt? Dan kun je een Woo-verzoek doen. In de wet is geregeld dat je de opgevraagde informatie binnen 4 weken per e-mail of post moet ontvangen. Als het langer duurt, moet dat aan je worden gemeld. Sommige informatie kan de overheid niet geven, bijvoorbeeld als het gaat om de veiligheid van de Staat of om persoonsgegevens. In dat geval legt de overheid je uit waarom de informatie niet openbaar kan worden gemaakt. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met de Woo-contactpersoon van de overheidsorganisatie. Dan helpt de Woo-contactpersoon je met jouw informatieverzoek. Je kunt ook naar het Informatiepunt Digitale Overheid gaan in een bibliotheek bij jou in de buurt of nog eens kijken op overheid.nl.

Logo Rijksoverheid verschijnt in beeld.

Beeldtekst: Kom je er niet uit?
Neem contact op met een Woo-contactpersoon, ga naar het Informatiepunt Digitale Overheid of kijk nog eens op www.overheid.nl.