18 mei Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring van de viceminister-president. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.

Persconferentie na ministerraad 25 mei 2018

Minister-president Rutte:
De ramp met MH17 is een inktzwarte bladzijde in onze geschiedenis. 298 onschuldige mensen zijn om het leven gebracht, onder wie zoals bekend 196 Nederlanders. Direct na de ramp heeft het kabinet drie prioriteiten gesteld: repatriëring van onze mensen en identificatie van de slachtoffers; twee:  het achterhalen van de oorzaak van het neerstorten van MH17 (het OVV-rapport) en ten derde het vervolgen en berechten van de daders. De eerste twee prioriteiten zijn een tijdje geleden al afgerond, zoals u weet. De inzet is nu gericht op de derde prioriteit, namelijk het strafrechtelijk spoor. Waarheidsvinding, genoegdoening voor alle 298 slachtoffers en hun nabestaanden staat daarbij voorop. En zoals we eerder hebben aangegeven: we zullen daarbij geen enkele juridische optie uitsluiten.
 
De ministerraad zoals u weet heeft vanochtend - op grond van de gisteren gepubliceerde conclusies van het Openbaar Ministerie - het besluit genomen om Rusland aansprakelijk te stellen voor zijn aandeel in het neerhalen van MH17. Het is een besluit dat we samen met Australië nemen en Rusland is hiervan vanochtend op de hoogte gesteld. Dat besluit om Rusland aansprakelijk te stellen is niet lichtvaardig genomen. We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt, ons baserend op het diepgravend en onafhankelijk onderzoek van het internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Gisteren heeft dat onderzoeksteam overtuigend aangetoond dat de gebruikte BUK-installatie voor het neerschieten van MH17 onderdeel was van de 53e luchtafweerbrigade van het Russische leger, afkomstig uit Koersk. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie gemeld dat Rusland onvoldoende meewerkt aan het onderzoek. Ondanks herhaalde verzoeken is cruciale informatie niet geleverd. En dat is voor het kabinet aanleiding om vandaag deze grote stap te zetten. Wij eisen van Rusland dat het zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van MH17 en hun nabestaanden.

Wij zullen de VN-Veiligheidsraad informeren, zowel over de conclusies van het gezamenlijke onderzoeksteam als over het besluit om Rusland aansprakelijk te stellen. We zien inmiddels dat ook veel bondgenoten steun geven aan de genomen maatregelen. Aanstaande dinsdag spreekt de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Oekraïne. Tijdens dat debat zal Nederland opnieuw volledige uitvoering van resolutie 2166 bepleiten en daarbij de medewerking eisen van Rusland.