29 maart Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata
Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.

Persconferentie na ministerraad 29 maart 2019

Minister-president Rutte:
Ja, goedemiddag. We hebben natuurlijk stilgestaan bij de rapporten die gisteren zijn verschenen over de afschuwelijke moord op Anne Faber in september 2017. En zoals ik gisteren gezegd, dit brengt opnieuw alle herinneringen naar boven aan die moord. Pijnlijk voor ouders, voor naasten. Voor de vrienden. Zij worden opnieuw geconfronteerd met in alle opzichten vreselijke gebeurtenissen en dat geldt natuurlijk ook voor de hele samenleving. De conclusies zijn ernstig. Die zijn duidelijk. En daar gaat het kabinet zoals ook gisteren gezegd mee aan de slag.

Dan is het vandaag 29 maart en dat was eigenlijk de datum die we al twee jaar in de agenda hadden staan over Brexit. Nou, zoals bekend is vorige week besloten om die datum van Brexit te verschuiven. Het is even spannend op dit moment, fingers crossed. De vraag is wat het Britse Lagershuis gaat doen vandaag. Of ze alsnog instemmen met het akkoord wat gesloten is. Dat zou goed nieuws zijn, want dan kunnen we doorwerken richting 22 mei aan de hele afwikkeling van Brexit. Dan kan alles uit dat akkoord worden omgezet in wet- en regelgeving in het Verenigd-Koninkrijk. En als dat er niet komt,  u weet het, dan hebben we gezegd tegen Engeland, dan hebben jullie tot 12 april om te zeggen wat je wel wilt. Maar goed, ik hoop natuurlijk dat het vandaag goed afloopt. Ik geloof dat die stemming om 15.30 uur Nederlandse tijd plaatsvindt. We gaan het zien. Als het niet goed zou gaan hebben we allerlei opties alweer op tafel gelegen in het Britse Lagerhuis. Maar het was acht keer nee tegen al die opties. U begrijpt dat ze in dat scenario daar maandag weer verder over gaan praten en nogmaals wij hopen voor 12 april te horen wat ze dan wel willen. Dus die onzekerheid zou na vandaag nog even kunnen aanhouden. Als het vandaag niet goed zou gaan. En dat betekent dan ook nog steeds als het niet goed zou gaan, nog steeds een no-deal mogelijk is. Dus ik blijf hem weer herhalen: ook daar moeten we ons op blijven voorbereiden. We moeten ons op alle scenario's voorbereiden en dus ook op het no-deal scenario.

Dan hebben we vandaag ook gesproken over de kabinetsreactie op een ander OVV-rapport. Het OVV-rapport vliegen over conflictgebieden. Na aanleiding van de vreselijke ramp met MH17 heeft de Onderzoeksraad aanbevelingen gedaan. Daar is op een behoorlijk aantal punten ook internationaal goed gevolg gegeven. Er is meer aandacht voor de risico's van het vliegen over risicogebieden. Er wordt informatie over de risico's wordt beter gedeeld, schrijft de OVV. Maar wat internationaal nog achterblijft, wat nog niet goed genoeg gaat, is informatie over gekozen vliegroutes. In Nederland is dat nu te vinden op de websites van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen. En wij zullen ons blijven inspannen voor het land, ook met onze partners, om naast een goed informatie uitwisseling ook te zorgen voor betere internationale regelgeving zodat er een optimale risicobeheersing van het vliegen over, maar ook in de buurt van conflictgebieden plaatsvindt. En de aanbevelingen van de OVV waren daarbij, maar dat zal ook voor de toekomst zo zijn. Zullen het ook in de toekomst daarbij leidend zijn.