Medicinale cannabis met vijf jaar verlengd

Minister Klink wil de beschikbaarheid van medicinale cannabis voor wetenschappelijk onderzoek en geneesmiddelontwikkeling met vijf jaar verlengen.

Dat laat hij de Tweede Kamer vandaag weten.

Medicinale cannabis (in de volksmond ‘mediwiet’) moet een gewoon geregistreerd geneesmiddel worden, vindt Klink. Met de verlenging wil hij de ontwikkeling van een geneesmiddel met cannabis als grondstof een serieuze kans van slagen geven. Een Nederlands bedrijf is vorig jaar begonnen met de ontwikkeling van zo’n geneesmiddel. Dit ontwikkeltraject, dat meerdere jaren in beslag neemt, kan wetenschappelijke gegevens opleveren en inzicht geven in de balans tussen de werkzaamheid en veiligheid van medicinale cannabis.

Patiënten kunnen medicinale cannabis nog steeds op doktersrecept via de apotheek krijgen, bijvoorbeeld als pijnbestrijdingsmiddel. Wanneer binnen de komende vijf jaar een geregistreerd alternatief op de markt komt, bekijkt de minister of het nodig is deze verstrekking in stand te houden.

Sinds 2003 kunnen patiënten op doktersrecept cannabis krijgen. Deze cannabis wordt geteeld onder toezicht van de overheid.