‘Seksuele voorlichting moet dichtbij huis’

Naast massamediale campagnes moet seksuele voorlichting aan jongeren ook plaatsvinden via kleinschalige projecten, bijvoorbeeld in de wijk.

Twee paar blote voeten op een bed.

Dat is één van de aanbevelingen van het onderzoeksbureau Research voor Beleid. Het bureau deed in opdracht van staatssecretaris Bussemaker kwalitatief onderzoek naar ‘Seksuele gezondheid en allochtonen’. Seksuele voorlichting moet volgens de ondervraagde jongeren worden gegeven op scholen. Professionals geven aan dat ook ouders soms ondersteund moeten worden in communicatie met hun kind over seksualiteit.

In haar weblog gaat staatssecretaris Bussemaker in op de onwetendheid over seks: ‘In één van de interviews zei een deelnemer dat hij geen risico liep op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), omdat hij 'wel drie keer per dag douchte'… Dan merk je dat er nog genoeg te doen is qua onderwijs en voorlichting.’