Jos Brink-prijs voor Henk Krol

De Jos Brink homo-emancipatieprijs gaat naar Henk Krol. Hij kreeg de prijs - 10.000 euro en een kunstwerk - vandaag uit handen van minister Plasterk.

Henk Krol is journalist, oprichter en directeur/hoofdredacteur van de Gay Krant. Hij krijgt de prijs voor de breedte en de veelzijdigheid van zijn oeuvre. De jury - bestaande uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Claudia de Breij, Sophie Hilbrand en Erwin Olaf - vindt dat Krol in doel, werkwijze en resultaten een fundamentele bijdrage levert en heeft geleverd aan de bevordering van de sociale acceptatie van homoseksuelen in Nederland en daarom als eerste de Jos Brink-prijs verdient.

Henk Krol (foto) voorziet met zijn Gay Krant en als voorzitter van de stichting Vrienden van de Gay Krant al 30 jaar lang het homo-emancipatie proces van kritische commentaren, opinie, nieuws en achtergronden van het nieuws. Als een van de bekendste gezichten van de homobeweging in Nederland levert hij een belangrijke bijdrage aan het publieke en politieke debat. Al vóór de grote uitbraak van aids en HIV bracht Krol met zijn magazine nieuws over deze ziekte en over de behandelmogelijkheden. Eenentwintig jaar geleden was Krol een van de initiatiefnemers voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. Ook buiten de Stichting Vrienden van de Gay Krant zet Krol zich tot op heden actief in voor de sociale acceptatie van homoseksuelen.

Minister Plasterk heeft daarnaast op voorstel van de jury een aanmoedigingsprijs (speciale oorkonde) uitgereikt aan het Rotterdams Centrum voor Theater voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit op scholen in de regio Rotterdam. Dit goede praktijkvoorbeeld verdient volgens de jury aangemoedigd te worden.

Alle genomineerden hebben een bijzonder eervolle vermelding gekregen in het juryrapport. Naast Henk Krol zijn dit:

  • Boris Dittrich
  • de gelegenheidscoalitie rond de openstelling van het burgerlijk huwelijk, bestaande uit de initiatiefnemers Jan Wolter Wabeke en Henk Krol, en verder uit Kees Waaldijk, Loes Gijbels, Frans Stelloo en Gerard Kuijpers, die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan dit initiatief
  • de Vereniging Orpheus
  • de Stichting PANN