Verhagen met schoolkinderen in actie tegen kinderarbeid

Minister Verhagen gaf vandaag in de Grote Kerk in Den Haag met een groep schoolkinderen het startsein voor drie publieksacties tegen kinderarbeid.

Hij opende de fototentoonstelling ‘Opgroeien zonder kinderarbeid’, speelde de computergame ‘Child Labour Buster’ en poseerde voor een fotoactie. Donderdag 12 juni is door de VN uitgeroepen tot Werelddag tegen Kinderarbeid.

Verhagen vindt de publieksacties een goed initiatief. “Ieder kind op de wereld zou naar school moeten kunnen gaan. Ieder kind zou moeten kunnen spelen. Regeringen moeten geen verstoppertje spelen, maar hun verantwoordelijkheid nemen,” aldus Verhagen. Op initiatief van Verhagen gaat de Europese Commissie bekijken of het mogelijk is producten van de markt te weren die met de ergste vormen van kinderarbeid worden gemaakt. Wereldwijd werken ruim 200 miljoen kinderen, vaak onder zeer slechte omstandigheden

De fototentoonstelling ‘Opgroeien zonder kinderarbeid’ toont op een voor kinderen toegankelijke manier het ontstaan van kinderarbeid, de problemen en de mogelijke oplossingen. De foto’s en de bijschriften zijn van de hand van Peter de Ruiter, die onlangs een fotoboek publiceerde over kinderarbeid, ‘Een wereld voor kinderen’. Het computerspel, 'Child Labour Buster' is ontwikkeld in het kader van de campagne Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats, waarbij in Nederland Hivos, FNV, Algemene Onderwijsbond AOb en Landelijke India Werkgroep LIW samenwerken. De game wordt 12 juni in zes EU-lidstaten gelanceerd.

Verhagen zelf staat ook op de foto tegen kinderarbeid. Alle bezoekers van de tentoonstelling mogen op de foto om zo aan te geven dat zij tegen kinderarbeid zijn. De foto’s worden midden in de kerk tentoongesteld op levensgrote letters, ‘Stop kinderarbeid’.

Later deze maand, 23 juni, spreekt Verhagen in de Grote Kerk met vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties over een mogelijke aanpak van kinderarbeid.