7,5 miljoen voor digitale bibliotheken

Zeventien bibliotheekorganisaties krijgen subsidie om de digitale bibliotheek in Nederland verder op te bouwen.

Dat heeft Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend gemaakt. Met de subsidies is een bedrag van ongeveer euro 7,5 mln. gemoeid.

Steeds meer informatie komt in digitale vorm beschikbaar. De functie van de openbare bibliotheek verandert daardoor. Naast de traditionele openbare bibliotheek ("een gebouw met boeken, kranten en tijdschriften") ontstaat een digitale openbare bibliotheek. Het Ministerie van OCW werkt samen met de bibliotheekbranche, de gemeenten en de provincies aan de opbouw van een landelijke digitale openbare bibliotheek. Daarvoor is in 2009 in totaal ongeveer euro 19 mln. beschikbaar. Ongeveer euro 10 mln. daarvan wordt al ingezet voor specifieke opdrachten.

De geselecteerde projecten gaan een aantal belangrijke onderdelen van de landelijke digitale bibliotheek bouwen. Zo gaan de Zeeuwse Bibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek een systeem uittesten dat leden van de openbare bibliotheek toegang geeft tot de digitale informatie van de Koninklijke Bibliotheek, zoals het digitale archief van kranten en tijdschriften. Ook zullen 1.250 romans digitaal beschikbaar komen en wordt het mogelijk de digitale bibliotheek in te bouwen in de elektronische leeromgeving van scholen.

Uiteindelijk zullen alle bibliotheken in één digitaal netwerk gaan functioneren. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuwe landelijke portal (www.bibliotheek.nl). Bibliotheekgebruikers kunnen daarbij tips en suggesties krijgen op basis van individuele voorkeuren. Onder de bibliotheken is veel belangstelling mee te kunnen bouwen aan de digitale bibliotheek.