Digitale input van buiten verrijkt innovatiebeleid

Door de Linkedin-groep ‘Community of Talents’, die actief meedenkt op het gebied van innovatie, heeft het ministerie van Economische Zaken voor het eerst ervaring opgedaan met interactieve beleidsvorming via internet.

Volgens minister Van der Hoeven is het experiment een succes. Zo ontving ze recent een brief met praktische aanbevelingen voor het stimuleren van innovatief ondernemerschap. ‘Dankzij de Community of Talents halen we een kritische maar constructieve blik van buiten naar binnen, en dat is zo hard nodig om ons innovatiebeleid goed aan te laten sluiten bij de wensen van ondernemers’.

EZ was bijna 2 jaar de ‘eigenaar’ van de groep. De groep, die inmiddels 3700 leden telt vanuit bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen, gaat vanaf nu zelfstandig verder.

Dat heeft de groep samen met de minister op woensdag 8 september 2010 besloten toen zes enthousiaste leden van de Community bij EZ op bezoek waren. De minister stond zelf aan de wieg van de interactieve beleidsvorming door het idee te lanceren tijdens de Innovation Lecture van 2008.

Als vervolgstap gaat de Community, samen met EZ, bekijken hoe de input van de Community kan worden ingezet bij het maken van (nieuw) beleid.