Nieuw pistool voor Nederlandse politie

De Nederlandse politie krijgt een nieuw pistool. Na een uitgebreid aanbestedingstraject heeft Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het voornemen tot gunning bekend gemaakt.

Het nieuwe pistool wordt geleverd door de firma SIG-SAUER. De SIG-SAUER PPNL (Politie Pistool Nederland) wordt specifiek voor de Nederlandse politie gemaakt en vervangt de huidige pistolen, Walther P5 en Glock 17. Agenten moeten worden omgeschoold, zodat voldaan wordt aan de eisen van de Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Politie.

Laatste pistolen eind 2013 vervangen

De vervanging van de huidige pistolen en het omscholen van personeel wordt de komende jaren uitgevoerd. De laatste pistolen worden naar verwachting eind 2013 vervangen. Speciale politie-eenheden en kerninstructeurs krijgen voorrang bij de invoering van het nieuwe pistool. Zij worden ingezet bij de verdere omscholing.

Geen onregelmatigheden bij aanbestedingsproces

Op verzoek van minister Opstelten zijn twee onderzoeken uitgevoerd naar het verloop van de aanbesteding van het nieuwe politiepistool. Aanleiding hiervoor was het nog lopende Rijksrechercheonderzoek naar de mogelijke omkoping bij de aanbesteding van de pepperspray in 2002. De onderzoeken zijn onafhankelijk van elkaar uitgevoerd door de Rijksrecherche en de Rijksauditdienst. Tijdens het hele aanbestedingproces van het pistool is niets gebleken van onregelmatigheden.