VOC-collectie overgedragen aan West-Australië

Nederland heeft gisteren ruim 1125 VOC-objecten overhandigd aan West-Australië. De Nederlandse ambassadeur in Canberra Willem Andreae droeg de collectie officieel over aan Colin Barnett, de Premier van West-Australië. De overdracht vond plaats in het kader van de ANCODS (Agreement between Australia and the Netherlands Concerning Old Dutch Shipwrecks).

De objecten zijn afkomstig van de Batavia (1629), de Vergulde Draeck (1656), de Zuytdorp (1712) en de Zeewijk (1727). Deze schepen voeren onder de vlag van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en vergingen in de 17e en 18e eeuw voor de West-Australische kust.

De collectie is ondergebracht in het Western Australian Museum in Fremantle. In de Shipwreck Galleries van het museum worden munten, aardewerk, ornamenten, kanonnen en andere artefacten uit de collectie aan het publiek getoond.

Collectie online beschikbaar
De VOC-stukken zijn ook internationaal toegankelijk via een online database. Het Centrum voor Internationale Erfgoedactitviteiten (CIE) in Leiden digitaliseerde de collectie. Ambassadeur Andreae lanceerde de website gisteren officieel samen met John Day, de Australische minister voor Cultuur en Kunst.

Willem Andreae (Nederlandse ambassadeur in Canberra) en John Day (Australische minister van Cultuur en Kunst) tijdens een rondleiding door de collectie in het Western Australian Museum