COC-vrijwilligers en Achmed Marcouch ontvangen homo-emancipatieprijs van minister Van Bijsterveldt

Zondagmiddag 15 mei jl. heeft minister Marja van Bijsterveldt (OCW) in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Staatsprijs voor homo-emancipatie - Jos Brink Prijs bestaande uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk - uitgereikt aan de vrijwilligers van het COC. Daarnaast mocht Achmed Marcouch de eerste officiële Aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie van de minister in ontvangst nemen. 

De jury, bestaande uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Claudia de Breij, Sophie Hilbrand en Erwin Olaf, heeft uit drie genomineerden te weten De Vereniging Orpheus, Boris Dittrich en alle vrijwilligers van het COC de winnaar van de Jos Brink Prijs 2011 gekozen.

De Jos Brink Prijs is een staatsprijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. De prijs is gericht op groepen of instellingen die een fundamentele bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen (LHBT). De 22 voorgedragen kandidaten voor de Jos Brink Prijs 2011 vertegenwoordigen bij elkaar een breed terrein. Van kunst en literatuur, verschillende media, particuliere en publieke sector, mensenrechtenverdedigers, levensbeschouwing, wetenschap, politiek en bestuur. 

’s Werelds oudste LHBT-vereniging

Uit de voorgedragen kandidaten zijn uiteindelijk de vrijwilligers van het COC als winnaars uit de bus gekomen. De jury spreekt lovend over de tomeloze inzet van vrijwilligers van het COC in de afgelopen decennia. ‘Sinds de Tweede Wereldoorlog zetten vrijwilligers van het COC zich in voor de homo-emancipatie in ons land. Hun gezamenlijke werk heeft in hoge mate bijgedragen en draagt nog steeds bij aan de verbetering van de sociale acceptatie van LHBT’s in Nederland. In meer dan twintig afdelingen en ook op landelijk niveau zijn de vrijwilligers van ’s werelds oudste LHBT-vereniging actief. Zij doen dat op eigen kracht en volstrekt belangeloos. De concrete activiteiten bestrijken een breed scala, zijn zeer divers en veel omvattend. De vrijwilligers hebben het COC gemaakt tot een onlosmakelijk en zeer beeldbepalend element van ons land. ‘COC’ is voor het algemene publiek een begrip geworden. Hun werk heeft bijgedragen aan de internationale voortrekkersrol van Nederland op dit gebied.’ 

Koploper

Minister Van Bijsterveldt stond tijdens de uitreiking stil bij het Nederlandse homobeleid volgens ‘Dutch design’ waarmee Nederland koploper is wereldwijd. ‘Aan de ene kant bouwen we krachtig verder aan de vormgeving van ons homobeleid. Aan de andere kant laten we keer op keer zien hoe we daaraan hechten en er letterlijk en figuurlijk voor stáán. Homo en hetero, gay en straight. Jood of moslim, protestant, katholiek of humanist. Socialist, christen-democraat of liberaal.’ 

Aanmoedigingsprijs

De jury schrijft in het juryrapport over Achmed Marcouch, winnaar van de Aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie: ‘De jury is onder de indruk van de moed en durf waarmee Ahmed Marcouch dit voor velen nog gevoelige onderwerp bespreekbaar maakt, zowel lokaal als op landelijk niveau. Door zijn publieke bekendheid en persoonlijke betrokkenheid heeft hij het stilzwijgen doorbroken en weet hij – als rolmodel - anderen te inspireren. Daarmee is hij in de ogen van de jury baanbrekend. Door dit voorbeeld voor anderen te stellen. Ahmed Marcouch baant zo ook de weg voor anderen om op te komen voor gelijke behandeling en sociale acceptatie, in eigen kring en daarbuiten. De jury hoopt dat dit in brede kring navolging zal krijgen.’

De Aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie, die dit jaar voor het eerst officieel is uitgereikt, is bedoeld om een baanbrekend initiatief op homo-emancipatiebeleid als goed voorbeeld voor anderen te stellen. Voor deze prijs waren 19 initiatieven aangemeld zoals Paarse Vrijdag 10 december 2010, NCRV tv-programma Spangas, kinderboek ‘Arwen en haar papa’s’, project Roze Loper voor homovriendelijke verzorgingshuizen, congres homo-emancipatie van het Inspraak Orgaan Turken, tv-documentaire ‘Help een homo in de klas’ en Ahmed Marcouch voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in allochtone kringen.

Het is de tweede keer dat de Jos Brink Prijs in Nederland is uitgereikt. Henk Krol van de Stichting Vrienden van de Gay Krant ontving de prijs in 2009. De uitreiking in de Koninklijke Schouwburg – onder leiding van tv-presentator Harm Edens – vonden plaats aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Homofobie, 17 mei.