Crisis- en herstelwet geeft topregio Brainport Eindhoven vleugels

“Dankzij de Crisis- en herstelwet en met geld van het Rijk wordt het terrein van de voormalige Philips-fabrieken in Eindhoven in rap tempo omgetoverd tot een bruisend deel van de stad. Ik denk dat Kamerleden straks in de rij staan om hier in Strijp S te komen kijken”. Dat zei minister Schultz van Haegen tegen burgemeester Rob van Gijzel, tijdens haar werkbezoek aan de Brainport Eindhoven op 23 mei. 

De minister sprak op de High Tech Campus met topmensen uit het bedrijfsleven, zoals de CEO’s van Philips, TomTom en NXP, over de ontwikkeling van de Brainport. Ze maakte ook kennis met de nieuwste technologische snufjes in smart mobility. “De brainport is de ‘tweede economie’ van Nederland”, vertelde Harry Hendriks van Philips. “Alleen ASML al verdient meer voor de BV Nederland dan we straks doen op de Tweede Maasvlakte. Hier zit de echte innovatie. En dus de toekomst.” Er komt een nieuw bedrijventerrein, vlakbij Eindhoven Airport: de Brainport Avenue. Dat wordt een terrein met veel groen en goed aangesloten op de stedelijke, nationale en internationale infrastructuur. Ook komt daar een internationale school. Dat is essentieel om het voor buitenlandse kenniswerkers aantrekkelijk en mogelijk te maken hier te wonen en te werken.

Eenvoudig beter

De ontwikkeling van de brainport en van Strijp S in het bijzonder krijgt een flinke duw in de rug door de mogelijkheden die de Crisis- en herstelwet biedt. In Strijp S zullen gebouwen van bestemming wisselen. Dat past bij de flexibiliteit die dit gebied kenmerkt. Door de Crisis- en herstelwet kan de bestemming van een pand binnen 8 weken worden veranderd, in plaats van 6 maanden. Verder kan een afwijkende bestemming van een monumentaal rijkspand nu voor 15 jaar worden toegekend, in plaats van de normale termijn van 5 jaar. Dat heeft veel investeerders gemotiveerd om in dit gebied aan de slag te gaan. De bodem van de voormalige fabriekspanden is behoorlijk vervuild. Door de Crisis- en herstelwet is het mogelijk hier slimme oplossingen voor te verzinnen en ook te regelen. Bijvoorbeeld door het combineren van warmte-koude-opslag met het reinigen van de bodem door micro-organismen. Zo wordt bodemsanering omgezet naar milieuwinst.