Zware cannabis wordt harddrug

Het kabinet wil zware cannabis (met een THC-gehalte van 15% of meer) op lijst I van de Opiumwet plaatsen. Daarmee wordt het een harddrug.

Dit schrijft het kabinet in een reactie op het rapport 'Drugs in lijsten' van de commissie-Garretsen. De systematiek van de Opiumwet met 2 lijsten (lijst I met harddrugs en lijst II met softdrugs) blijft ongewijzigd.

Het kabinet ziet sterke cannabis als een middel met een onaanvaardbaar risico. Een hoog THC-gehalte speelt een rol bij de toegenomen schade voor de gezondheid, zeker bij gebruik op jonge leeftijd. Daarom moet de consumptie en productie van zware cannabis worden teruggedrongen.

Hogere straffen

Coffeeshops mogen straks alleen nog cannabis aanbieden met een THC-gehalte van maximaal 15%. Op handel , in- en uitvoer van zware cannabis komen hogere straffen te staan.

Meldpunt nieuwe drugs

Het kabinet wil ook een meldpunt opzetten waar nieuwe, vaak synthetische drugs in kaart worden gebracht. Het meldpunt wordt ondergebracht bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem, dat onderdeel is van het Trimbos Instituut.