Grote belangstelling 2toDrive

Onder jongeren is grote belangstelling voor 2toDrive. In de aanloop naar de officiële start vandaag, hebben al meer dan 5.500 jongeren via de website 2toDrive.nl interesse getoond voor deelname aan het experiment met begeleid rijden.

Minister Schultz opent het project 2toDrive.

In het experiment mogen jongeren vanaf hun 17e verjaardag praktijkexamen voor hun rijbewijs afleggen. Als ze slagen, kunnen ze tot hun 18e onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag het officiële startsein gegeven voor het experiment, waarmee ze het verkeer nog veiliger wil maken. Schultz van Haegen: 'Het is geweldig dat jongeren enthousiast zijn. Veilig rijden vraagt om oefening, oefening en nog eens oefening. In Duitsland heeft het rijden onder begeleiding van een coach gezorgd voor een flinke afname van het aantal ongevallen waarbij jonge bestuurders betrokken zijn. De inschatting is dat we hiermee in Nederland 16 levens per jaar kunnen redden.'

Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen voor rijbewijs B doen. Vanaf 16,5 jaar kunnen ze starten met praktijklessen. Als ze 17 worden, kunnen ze vervolgens het praktijkexamen bij het CBR aanvragen.

Vanaf vandaag kunnen de jongeren die deelnemen aan 2toDrive via de website 2toDrive.nl een begeleiderspas aanvragen en hiermee hun deelname bevestigen. 'We verwachten een grote toestroom van jongeren die gaan starten met rijlessen', aldus Nard Gilsing, projectleider 2toDrive bij de verkeersveiligheidsorganisatie voor jongeren, TeamAlert.

De rijscholen zijn klaar voor de start van 2toDrive. 'We zijn goed voorbereid en merken  een brede belangstelling bij zowel jongeren als coaches. Het is een leuke uitdaging om met deze nieuwe doelgroep aan de slag te gaan', aldus Frans Bastiaansen, manager Bovag rijscholen.

2toDrive loopt als een experiment met een looptijd van maximaal 6 jaar. In 2015 zal de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid een tussentijdse evaluatie doen. Als het experiment positief uitpakt, kan 2toDrive definitief worden ingevoerd.