Nieuw politiepistool afgekeurd

Minister Opstelten heeft besloten om met onmiddellijke ingang de overeenkomst met SIG-Sauer over een nieuw politiepistool te beëindigen. SIG-Sauer kan niet de beloofde kwaliteit in serieproductie leveren. Volgens Opstelten moet het politiepistool aan de allerhoogste eisen en normen voldoen, daarom acht hij het noodzakelijk nu de overeenkomst met SIG-Sauer te beëindigen.

Minister Opstelten vindt het niet langer verantwoord door te gaan met dit pistool. Het wapen heeft te veel storingen waardoor het onvoldoende betrouwbaar is. Dit levert een risico op voor de veiligheid van de agenten op straat en dit is voor Opstelten onacceptabel. 

Na een serie tests is de fabrikant formeel in gebreke gesteld en hebben er gesprekken plaatsgevonden met de directie van SIG-Sauer. Dit alles heeft niet geleid tot een pistool dat voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. De vervanging van het huidige dienstpistool loopt hierdoor een vertraging op van zeker zes maanden. Tot die tijd blijft het huidige pistool (de Walther P5) in gebruik bij de Nederlandse Politie. De Glock 17’s blijven bij de arrestatieteams in gebruik.