Actueel

Deze hoofdrubriek bevat 2 rubrieken:

Kabinet nomineert Teylers Museum voor Werelderfgoedlijst UNESCO

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd om de gebouwen van het Teylers Museum in Haarlem voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Het Teylers Museum was één van de kandidaten, die de Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed in haar advies kansrijk achtte voor een plaats op de lijst. Het Teylers belichaamt de idealen van de Verlichting. Omdat het nominatiedossier van Teylers zo goed als klaar is, draagt het kabinet dit museum als eerste voor. Plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO betekent een internationale erkenning van de uitzonderlijke betekenis van een locatie. Daarnaast zijn werelderfgoederen geliefd als toeristische trekpleister.

Op dit moment leggen het Teylers Museum, de gemeente Haarlem en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de laatste hand aan het nominatiedossier. Vóór 1 februari 2012 zal het worden voorgelegd aan het Werelderfgoedcomité van UNESCO, dat medio 2013 over de nominatie zal beslissen. Wanneer zij positief oordeelt, heeft Nederland tien werelderfgoederen op de werelderfgoedlijst.

  • De overige negen Nederlandse werelderfgoederen:
  • Grachtengordel van Amsterdam (2010)
  • Waddenzee (2009)
  • Rietveld Schröderhuis in Utrecht (2000)
  • Droogmakerij De Beemster (1999)
  • Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer (1998)
  • De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao (1997)
  • Molens van Kinderdijk-Elshout (1997)
  • Stelling van Amsterdam (1996)
  • Schokland in de Noordoostpolder (1995)
De Rijksoverheid. Voor Nederland