Slimme energiemeter helpt energierekening omlaag

Huishoudens en kleine bedrijven in Nederland krijgen een slimme energiemeter aangeboden. Met de slimme meter kan de energierekening omlaag en is administratieve rompslomp bij verhuizing of verandering van energieleverancier verleden tijd.

Inzicht in energieverbruik

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) gaf donderdag 16 februari 2012 in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer het startsein voor de introductie van de slimme meter. Hij sprak met mensen die een slimme meter krijgen en mensen die bij wijze van proef al een tijd van de meter gebruik hebben gemaakt. ‘Huishoudens en kleine bedrijven krijgen een slimme meter aangeboden. Met de slimme meter kan de energierekening omlaag, en dat is mooi meegenomen in deze tijd,’ aldus Verhagen. ‘Met een slimme meter kun je beter zien hoeveel energie je verbruikt. Dat kan via je energieleverancier, maar ook op je computer of je mobiele telefoon. En hoe meer je weet over je verbruik, hoe meer je kunt besparen.’

Apps die helpen

De slimme meter geeft ook allerlei mogelijkheden voor nieuwe diensten. Bedrijven bieden nu al handige displays, apps en thermostaten aan die mensen kunnen helpen hun energieverbruik te verminderen. Op die manier wordt de komende twee jaar ervaring opgedaan. 

Slimme meter voor 450.000 huishoudens

De komende twee jaar krijgen 450.000 huishoudens en kleine bedrijven de slimme meter. Dat komt neer op ongeveer 5000 adressen per week. Meer dan 200 monteurs zijn hiermee vol aan de slag, het hele jaar door.  Tot 2014 investeren de bedrijven die de energienetwerken beheren 130 miljoen euro in de slimme meter. De totale investering in de vervanging en verbetering van het energienet bedraagt 800 miljoen euro per jaar.