Eerste Slag ‘Tulpen Vijfje’ op kleurrijke Keukenhof

Een kas met bloeiende tulpen op Keukenhof vormde vandaag het kleurige decor voor de ceremoniële Eerste Slag van het ‘Tulpen Vijfje’. Melek Usta, directeur van Colourful People, verrichtte de eerste slag onder toeziend oog van gastheer Minister Jan Kees de Jager.

Het ministerie van Financiën introduceert deze vijf euro herdenkingsmunt ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. De diplomatieke relatie tussen Nederland en Turkije dateert van 1612. Ongeveer in dezelfde tijd kwam de tulp vanuit Turkije naar Europa, waarna de bloem uitgroeide tot nationaal symbool. Nog altijd is Turkije voor Nederland een vooraanstaande handelspartner. Naast handel is er ook een groeiende uitwisseling op cultureel en maatschappelijk gebied.

Het Tulpen Vijfje is ontworpen door kunstenares Deniz Seyda Tunca. Zij verbeeldde de eeuwenoude betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Op de voorzijde plaatste zij daarvoor een portret van Koningin Beatrix, met een weelderig bloeiende tulp als nationaal Nederlands symbool. Op de keerzijde staat een gesloten tulp in combinatie met de Turkse vlag: dit beeldt het geboorteland van de tulp uit.

Minister De Jager: "Vandaag slaan we munt uit de vier eeuwen diplomatieke én economische relaties tussen Turkije en Nederland. Een heel bijzonder exemplaar van het Nederlandse eurovijfje, met een tulp als symbool voor onze eeuwenoude betrekkingen”.

Het Tulpen Vijfje is vanaf vandaag verkrijgbaar. De munt, met een oplage van 250.000 stuks, is een officieel wettig betaalmiddel in Nederland.