Roaming goedkoper in Europa

De prijzen voor mobiel bellen, sms-en en internetten in het buitenland (roaming) worden verlaagd. Consumenten kunnen deze zomer al profiteren van deze verlaagde prijzen. Dit heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) woensdag 30 mei 2012 in Brussel bekendgemaakt.

Verhagen, die in Brussel is voor de Raad van Europese ministers heeft zich hier de afgelopen periode in de onderhandelingen in de Raad en met het Europees Parlement voor ingezet.

‘Ik ben blij dat we dit vandaag met alle lidstaten hebben besloten. Dit akkoord is een goed voorbeeld van wat Europa concreet doet voor consumenten in Nederland en daarbuiten’, aldus de minister.

Lagere prijzen voor bellen, sms-en en mobiel internetten

Woekerprijzen voor ‘roaming’ zijn met dit akkoord verleden tijd. Voor bellen sms-en bestonden er al jaren maximum prijzen. Die worden nu verder verlaagd. Nieuw is dat er vanaf deze zomer ook maximum tarieven gelden voor mobiel internetten.

Gezinnen en zakenreizigers zullen hierdoor over de hele linie honderden euro’s kunnen besparen. In juli 2009 kostte het downloaden van data bij veel Europese mobiele aanbieders nog meer dan €4 per megabyte. Deze prijzen zullen deze zomer al omlaag gaan naar €0,70 per megabyte (excl. BTW). In 2014 zullen de prijzen verder dalen naar maximaal nog slechts €0,20 per megabyte (excl. BTW). Wat een besparing is van 90% ten opzichte van de meeste huidige tarieven.

Hoge rekeningen verleden tijd

Nieuw is ook dat consumenten vanaf deze zomer niet alleen binnen de EU maar ook daarbuiten moeten worden geïnformeerd over toepasselijke prijzen, en moet hun dataverbinding worden afgesloten als ze €50,- (ex. BTW) aan data hebben verbruikt. Consumenten hebben de mogelijkheid om voor een andere limiet te kiezen. Onverwachte rekeningen van duizenden euro’s na een bezoekje buiten de EU zijn daarmee verleden tijd.

Meer keuze voor consumenten

Consumenten krijgen vanaf 1 juli 2014 de mogelijkheid om voor roaming een andere aanbieder te kiezen dan de aanbieder bij wie ze in hun eigen land een contract hebben voor mobiele diensten. Een consument die op vakantie gaat, naar bijvoorbeeld Spanje, kan speciaal voor de vakantie een aanbieder kiezen die roamen in Spanje het goedkoopst aanbiedt, met behoud van het eigen nummer en zonder daarvoor een nieuw toestel te hoeven aanschaffen.

Door consumenten meer keuze te bieden wordt de concurrentie vergroot en zullen de roamingprijzen nog verder dalen richting de nationale prijzen. De maximale tarieven die nu worden voorgeschreven zijn er dan nog slechts om consumenten te beschermen tegen excessieve tarieven.

Evaluatie

In 2016 zal de Europese Commissie onderzoek uitvoeren om te bekijken of al deze maatregelen hebben geleid tot meer concurrentie en of de roamingprijzen inmiddels in de buurt liggen van nationale prijzen. Zo niet dan kan de Europese Commissie met nieuwe maatregelen komen zoals het verder verlagen van de prijzen.