Nederlandse wereldprimeur: schoner, beter en goedkoper asfalt

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie onthulde 10 september 2012 in Rotterdam een asfaltmolen die oud wegdek voor bijna 100% kan hergebruiken. Een nieuwe type recyclingtrommel maakt de productie duurzamer en energiezuiniger. EL&I heeft €460.000 bijgedragen aan de ontwikkeling van de innovatieve molen.

Energiebesparing

Bouwconcern VolkerWessels ontwikkelde het zogeheten 'HERA-System' samen met een Zwitserse partner Amman. 'VolkerWessels onderscheidt zich omdat het al jaren werkt aan voor energiebesparing,' zei minister Verhagen tijdens de onthulling. 'Daarmee draagt het bedrijf bij aan de duurzame energiehuishouding van Nederland.' De onthulling vond plaats bij de Asfaltcentrale Rotterdam in de Botlek. De centrale is de eerste installatie waarbij het HERA-System is ingebouwd.

Wereldprimeur

Met de recyclingtrommel die oud asfalt voor bijna 100% kan hergebruiken, heeft VolkerWessels een wereldprimeur. Het asfalt is bovendien van hogere kwaliteit en gaat langer mee. Daarom is er internationaal veel belangstelling.

Voorloper

Nederland is voorloper in de wereld op het gebied van recyclen van materialen. We beschikken over weinig grondstoffen en zijn afhankelijk van import. Daarom kent Nederland een lange traditie van zuinig gebruik en het ontwikkelen naar nieuwe manier van hergebruik.