Minister Schippers brengt werkbezoek aan China

Minister Edith Schippers (VWS) brengt van vrijdag 21 tot dinsdag 25 september een werkbezoek aan China. Schippers doet dit op uitnodiging van de Chinese minister van Gezondheid, de heer Chen Zhu. Doel van de reis is de samenwerking op het terrein van volksgezondheid tussen beide landen te versterken. Het bezoek van Schippers staat ook in het teken van 40 jaar bilaterale betrekkingen op ambassadeursniveau tussen China en Nederland.

Naast de ontmoeting met haar Chinese collega Chen Zhu, bezoekt Schippers in Beijing het Chinese Center for Disease Prevention and Control. Het CDC is te beschouwen als de Chinese equivalent van het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Onderwerp hierbij is vooral de verdere verdieping van de Chinees-Nederlandse samenwerking op het gebied van de bestrijding van infectieziekten, tuberculose en antimicrobiële resistentie.

In besprekingen met de Chinese State Food and Drug Administration (SFDA; toezichthouder vergelijkbaar met de Inspectie voor de Gezondheidszorg) staat de veiligheid van medicijnen en medische hulpmiddelen op de agenda. Ongeveer 80 procent van de ingrediënten voor medicijnen wordt in China geproduceerd, en de import van medische hulpmiddelen uit China neemt toe. Met de General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarintine (AQSIQ) bespreekt Schippers de veiligheid van non food-producten die van China naar Nederland worden geïmporteerd.

Schippers brengt in Beijing eveneens een bezoek aan een ziekenhuis waarmee Nederland eerder heeft samengewerkt bij de inrichting van een revalidatiekliniek tijdens de Olympische Spelen en bij de inrichting en training van een nieuwe revalidatiekliniek in het aardbevingsgebied in Sicuan in 2008. Ook zal zij de Nederlandse kennis en technologie op het gebied van life sciences and health en revalidatiegeneeskunde onder de aandacht van haar Chinese gesprekspartners brengen.