Actueel

Deze hoofdrubriek bevat 2 rubrieken:

Nederland uit zorgen om homorechten in Rusland

Minister Timmermans heeft namens Nederland zorgen overgebracht aan Rusland over een wet die in Rusland wordt voorbereid en ‘propaganda’ van homoseksualiteit strafbaar maakt. Als de wet wordt aangenomen, zal die discriminerend uitpakken voor homo’s en lesbiennes.

Timmermans: ‘Discriminatie van homo’s is onaanvaardbaar. Homorechten zijn mensenrechten en Rusland moet zich aan zijn internationale verplichtingen houden. Ik roep het Russische parlement op om de wet niet aan te nemen.’

De minister heeft vandaag zijn zorgen laten overbrengen aan de Russische ambassadeur in Nederland. Eerder deze week maakte Nederland zich sterk voor een verklaring namens de Europese Unie. Op 26 februari brengt Timmermans een bezoek aan Rusland en zal dit onderwerp bij zijn Russische collega Lavrov aan de orde stellen.

De wet werd vorige week vrijdag in de eerste lezing aangenomen door de Doema, de Russische Tweede Kamer. Er volgen nog twee stemmingen voordat de wet wordt voorgelegd aan de Eerste Kamer en president Poetin. Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties (VN) hebben de Russische Tweede Kamer opgeroepen tegen de anti-homowet te stemmen.

De Rijksoverheid. Voor Nederland