Nederland zet zich in voor herstel watervoorziening Noord-Syrië

Nederland organiseert samen met Duitsland een internationale conferentie over herstel van de watervoorziening in Syrië. Inzet is het herstel van de drinkwatervoorziening voor de Syrische bevolking in het noordelijk deel van het land zodra de situatie dat toelaat.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken): 'Assad verwoest zijn eigen land. Hij moet onverwijld plaats maken, zodat het moorden ophoudt en het land weer opgebouwd kan worden. Het is van groot belang dat we ondertussen de Oppositie Coalitie kunnen laten zien dat we aan hun zijde staan, dat we concrete hulp bieden zoals vandaag op het gebied van water.'

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) benadrukt het belang van goede samenwerking tussen de verschillende donoren: 'De deelnemende landen zetten hun expertise in ten dienste van de Syriërs. De situatie is nijpend en vereist dat we zoeken naar creatieve mogelijkheden om de mensen daar te helpen. Nederland heeft veel waterexpertise te bieden.'

De conferentie vindt op 5 en 6 februari plaats in Den Haag, in het kader van de Werkgroep Economische Wederopbouw van de Friends of the Syrian People. Aan de bijeenkomst nemen experts en officials deel uit Duitsland, Japan, de VS, de Syrische Oppositie Coalitie, de VN en Nederland. De uitkomsten worden op korte termijn in de regio besproken en uitgewerkt met Syrische experts.