Overheden moeten meer doen aan informatiebeveiliging

Woensdag 13 februari start een taskforce die 2 jaar lang ministeries, gemeenten, provincies en waterschappen gaat helpen bij het verbeteren van hun informatiebeveiliging. De taskforce gaat samenwerken met het National Cyber Security Centrum (NCSC).

Vooral de bestuurders van de verschillende overheidsorganisaties moeten zich bewust zijn van het belang van goede beveiliging van hun digitale dienstverlening. Omdat 100 procent veiligheid niet bestaat, moeten ze zich ook voorbereiden op het herstellen van informatiesystemen na verstoringen of schade.

Voor de hele overheid gelden er al standaarden voor de informatiebeveiliging. Overheden mogen alleen van die standaarden afwijken als ze daar een goede reden voor hebben. Verder worden overheden en andere belangrijke sectoren verplicht om verstoringen van hun ICT-systemen te melden bij hun toezichthouder of het NCSC.