Bronbeek: 150 jaar veteranenverhalen (video)

“Bronbeek is hét symbool van onze veteranenzorg en het besef dat we goed voor onze gewonde militairen moeten zorgen”. Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag in Arnhem bij het 150-jarig jubileum van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.

Bronbeek opende zijn deuren op 19 februari 1863. Tegenwoordig biedt het inwoning en zorg aan 50 veteranen van alle krijgsmachtdelen en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Het museum heeft een collectie van 45.000 stukken en houdt met tentoonstellingen en activiteiten de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië en het KNIL levend.

TROMPETGESCHAL
OPPERSCHIPPER KAMP: Het is vandaag een feestdag. We vieren vandaag 150 jaar Bronbeek. Voordat ik in Bronbeek woonde, was ik alleen en, ja, dat was niet zo'n succes. Ik zeg niet dat ik verlang naar de militaire discipline maar in die richting heeft het toch altijd wel is het altijd wel geweest. Dat ik er toch altijd niet verslaafd aan geweest ben maar toch weer fijn om toch een klein beetje militair te zijn weer. Nou, dat 150-jarig bestaan Bronbeek wordt gevierd middels een tentoonstelling over wat er zoal in die 150 jaar om Bronbeek allemaal gebeurd is. KOLONEL NOORDANUS: Het is mij een groot genoegen u welkom te heten bij de start van de viering van de 150ste verjaardag van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek. MANNENSTEM: Generaal, fijn u te mogen ontvangen op Bronbeek. GENERAAL: Ja, mooie dag voor jou, hè? Gefeliciteerd met de verjaardag alvast. GENERAAL MIDDENDORP: Hoe het er in die begindagen aan toeging daarvan hebben we alleen prenten, foto's en schriftelijke verslagen. En op het scherm hier ziet u bijvoorbeeld de oudste bekende foto van Bronbeek gemaakt rond 1870. In de tijd van dit journaal woonden hier honderd oudgedienden van het Indische Leger en nu wonen hier vijftig veteranen met verschillende achtergronden. MANNENSTEM: Vuur!
GEROEZEMOES EN GESCHROKKEN KRETEN
MIDDENDORP: Voor mij is Bronbeek toch wel een startpunt. Een startpunt van de zorg, maar ook de erkenning en de waardering voor veteranen. Ze hebben zich voor ons ingezet, in vaak heel lastige omstandigheden en ze verdienen gewoon die waardering uit onze maatschappij.
FANFAREMUZIEK

Ontberingen, moed en kameraadschap

Volgens Middendorp hebben alle bewoners van Bronbeek een eigen verhaal. “Verhalen over wat  het betekent om het vaderland te dienen, ontberingen mee te maken en hoe het is om je leven in de waagschaal te stellen. Maar ook verhalen over moed, kameraadschap en bijzondere contacten met de lokale bevolking. Verhalen die gehoord mogen worden.”

Die verhalen verklaren volgens Middendorp de vrijheid en welvaart van vandaag de dag. “Deze mannen leverden daaraan een bijdrage. En wie dat doet, verdient de beste nazorg. Bronbeek biedt die, en is daardoor niet meer weg te denken uit het hedendaagse veteranenbeleid.
Nederlands hoogste generaal refereerde in dit verband ook aan een trouwe gast van het huis, de afgelopen vrijdag overleden Ridder Militaire Willems-Orde kapitein der mariniers b.d. Giovanni Hakkenberg.

Wonen tussen trofeeën

Bij een museumjubileum hoort ook een expositie. Secretaris-generaal Erik Akerboom gaf vandaag het startsein voor ‘150 jaar Bronbeek, wonen tussen trofeeën’. De museale collectie trekt jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers. De jubileumtentoonstelling doet dat aantal zeker overstijgen.

Koningin Beatrix

Als Beschermvrouwe bezoekt koningin Beatrix, samen met Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert, Bronbeek op 27 februari aanstaande. Het landgoed was eigendom van koning Willem III, die het afstond aan de Staat op voorwaarde dat het een woonplek voor oud-KNIL-militairen zou worden.