Wet lesbisch ouderschap treedt in werking

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in het stadhuis van Amsterdam een ceremonie bijgewoond, waarbij burgemeester Van der Laan de allereerste ouderschapsaktes overhandigde aan lesbische stellen. De ceremonie werd gehouden omdat vandaag de Wet lesbisch ouderschap in werking is getreden.

De wet regelt dat de vrouwelijke partner van de moeder - de zogenaamde duomoeder - juridisch ouder kan worden zonder dat daarvoor een gerechtelijke adoptieprocedure nodig is. Ook zorgt de wet ervoor dat lesbische ouderparen en hun kinderen vrijwel dezelfde ouderschapsrechten krijgen als heterogezinnen.

Volgens staatssecretaris Teeven is de nieuwe wetgeving een grote stap voorwaarts, omdat een omslachtige, dure procedure nu niet meer nodig is. Teeven vindt ook dat de wet een kleine maar principiële stap is in de homo-emancipatie. “De Wet lesbisch ouderschap is in het belang van het lesbisch paar, maar ook in het belang van het kind. Een kind heeft niet alleen recht op liefde en verzorging maar ook op twee juridische ouders”, aldus Teeven.