Verzetszusjes onderscheiden door premier Rutte

'U bent allebei heldinnen. Een beter woord is er niet.' Zo typeerde premier Mark Rutte vandaag Truus Menger-Oversteegen en Freddie Dekker-Oversteegen. Voor hun verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvingen de zussen uit handen van de minister-president het Mobilisatie-Oorlogskruis.

'Het is boven elke twijfel verheven dat ook u beiden blijk hebt gegeven van bijzondere moed”, sprak de premier de zusters Truus (nu 90) en Freddie (nu 88) toe. “Dankzij u, en dankzij mensen als u, leven wij sinds 1945 in vrijheid; de grootste verworvenheid van onze rechtsstaat.'

Vrouwen in het verzet

De krasse dames waren blij verrast dat Rutte hen de onderscheidingen kwam opspelden. “Ongelofelijk mooi!” reageerde Freddie. 'Een geweldige eer om deze onderscheiding uit handen van de minister-president te krijgen.' Haar zus Truus sloot zich daarbij aan: 'Ik ben buitengewoon vereerd. Dit zie ik als een erkenning voor de rol van de vrouwen in het verzet.'

Pamfletten

16 en 14 jaar oud waren de dames toen ze zich aansloten bij het verzet. Met hun moeder Trijn verspreidden ze in Haarlem pamfletten en affiches. Later raakten ze ook betrokken bij het gewapend verzet tegen de Duitse bezetter.

Ondergronds leger

De zusjes Oversteegen verrichtten belangrijk koerierswerk voor de Raad van Verzet, een soort ondergronds leger. Ze transporteerden illegaal drukwerk en wapens en begeleidden Joodse kinderen naar onderduikadressen. Later waren de verzetszusjes actief betrokken bij sabotageacties en aanslagen. Daarin werkten Truus en Freddie nauw samen met verzetsicoon Hannie Schaft, het ‘meisje met het rode haar’.

'Historische rechtvaardigheid'

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is bedoeld voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog (militaire) werkzaamheden verrichtten in het belang van het Koninkrijk. De medaille wordt tegenwoordig bijna niet meer toegekend. Premier Rutte noemde de uitreiking van de onderscheiding 'niet minder dan een daad van historische rechtvaardigheid' en 'symbool voor de dankbaarheid van de natie'.