Van Rijn roept komende generaties op: 'Blijf WO II herdenken'

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft komende generaties opgeroepen de Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken. De bewindspersoon deed zijn oproep aan de kust van Normandië, waar op de dag af 70 jaar geleden de Geallieerden voet aan de grond kregen: D-Day.

De staatssecretaris overhandigde in het Franse Arromanches het eerste exemplaar van de Liberation Route aan Rik Zadelhoff, die het namens de komende generaties in ontvangst nam. 'Beschouw de Route als een estafettestok, aldus de staatssecretaris. 'Blijf herdenken. We mogen de Tweede Wereldoorlog nooit gewone geschiedenis laten worden'.

Van Rijn is later op de dag aanwezig bij de internationale herdenking van D-Day in Ouistreham, Normandië.

Liberation Route

De Liberation Route - een van oorsprong Nederlands project - vormt de schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden. De route richt zich op de bevrijding van Europa van het nazisme en met name op de langdurige gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

Onder meer het Londense Imperial War Museum, het Geallieerden Museum in Berlijn, het Museum van de Tweede Wereldoorlog in het Poolse Gdánsk en het Mémorial de Caen (Frankrijk) bundelen hun krachten in de Liberation Route. De route is financieel mogelijk gemaakt door het V-fonds en Europese subsidies.

Oorlogsgetroffenen en herinneringen

Staatssecretaris Van Rijn is namens de Nederlandse regering verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van de oorlogsgetroffenen en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.