Plasterk lanceert DutchID-app waarmee identiteitsbewijzen gecontroleerd kunnen worden

Op steeds meer plaatsen in Nederland worden paspoorten of identiteitskaarten gebruikt om iemands identiteit vast te stellen, bijvoorbeeld in hotels, bij autoverhuurbedrijven, banken en zorginstellingen. Daarom lanceerde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag de applicatie DutchID, waarmee de echtheidskenmerken van de nieuwe identiteitsbewijzen voor het grote publiek, private instellingen, overheden en eerstelijns controleurs zijn te controleren.

Dankzij de toegankelijke app weten mensen beter waar ze op moeten letten bij het controleren van identiteitsbewijzen. Zo kun je op je tablet of smartphone het reliëf voelen en zodoende vergelijken met het echte reliëf dat aan de linker- en rechterkant van je identiteitsbewijs zit. Ook door je apparaat te kantelen of tegen het licht te houden kun je zien waar een echt identiteitsbewijs aan moet voldoen. En met behulp van de lichtknop kun je het ultraviolette kenmerk bekijken.

Internationale primeur

Nederland is het eerste land dat een dergelijke app ontwikkeld heeft. Verschillende landen hebben zich gemeld om het concept over te nemen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Singapore.

Gratis beschikbaar

DutchID is vanaf vandaag gratis te downloaden uit de Apple en Google stores, voor zowel tablet als smartphone.

De applicatie is ontwikkeld door BZK in samenwerking met Ordina en Clockwork.

Minister Plasterk toont de DutchID-app aan de mensen in de zaal, die zelf ook de app op hun smartphone installeren

Minister Plasterk toont de DutchID-app aan de mensen in de zaal, die zelf ook de app op hun smartphone installeren