Nederlandse vakantieganger centraal op conferentie

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag partijen uit de reisbranche uitgenodigd voor een conferentie op zijn departement over de zorgplicht voor Nederlandse reizigers. Hij wil nauwer samenwerken, vooral als het gaat om online informatieverstrekking. Op de conferentie 'NLopReis: Duty of Care' riep de minister de branche op om nog nauwer samen te werken.

Voor het eerst kwamen afgevaardigden van reisorganisaties, alarmcentrales, verzekeraars, toerismeopleidingen, luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en het ministerie bij elkaar. 'Als alle betrokkenen elkaar weten te vinden en online samen optrekken, staan we sterker', aldus Timmermans op de bijeenkomst. 'Nederlanders hebben zelf de verantwoordelijkheid om goed voorbereid op reis te gaan en problemen te vermijden. Maar het is onze rol om Nederlanders zo goed mogelijk te informeren en te helpen als ze in de problemen komen.'

De noodzaak van online communicatie is volgens de minister onbetwist. 'Het is veel makkelijker dan 10 jaar geleden om de gekste plaatsen ter wereld te bezoeken. Je boekt online een ticket en de volgende dag ben je weg. Daarom moet het ook veel makkelijker zijn om snel online aan de juiste informatie te komen.'

De minister ging tijdens de conferentie verder in gesprek met reisjournaliste Floortje Dessing over de ideale voorbereiding van een vakantie. Met directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR en directeur Lex Mentink van de Eurocross alarmcentrale wisselde de minister van gedachten over de reisadviezen van het ministerie en de taken van alarmcentrales.