Paspoortverstrekking in buitenland verandert

De organisatie van paspoortverstrekking in het buitenland verandert. Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt Nederlanders in het buitenland met alternatieven tegemoet. Dat staat in een brief die minister Koenders vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De mogelijkheid om een paspoort aan te vragen op de consulaten-generaal in München, Chicago, Antwerpen, Milaan en Düsseldorf komt te vervallen, en onder het vorige kabinet werd al begonnen met de afbouw van paspoortverstrekking door honoraire consulaten.

Minister Koenders: ‘De paspoortvoorziening moderniseert, maar versobert ook. Dat kan in een tijd van vooruitgang op ict-gebied en doordat we zorgen voor verantwoorde en redelijke alternatieven voor burgers.’

Zo kunnen Nederlanders sinds enkele jaren in een toenemend aantal grensgemeenten, waaronder Den Haag, Maastricht en Haarlemmermeer (Schiphol), een paspoort aanvragen. Daarnaast kunnen ambassades een mobiel aanvraagstation inzetten voor die Nederlanders die onmogelijk naar de ambassade of naar een grensgemeente kunnen reizen, bijvoorbeeld in het geval van invaliditeit of detentie.

Ook de wijziging van de Paspoortwet is in deze context relevant: sinds 9 maart 2014 heeft iedere Nederlander vanaf 18 jaar recht op een paspoort en/of identiteitskaart met een geldigheidstermijn van 10 jaar. Hierdoor hoeven Nederlanders in het buitenland minder vaak hun reisdocument te verlengen.