Ploumen spreekt over vrouwen- en kinderrechten in India

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft woensdag tijdens de handelsmissie in India vrouwen- en kinderrechten aan de orde gesteld. Ze ontmoette onder meer minister Maneka Gandhi van Vrouwen- en Kinderzaken.

‘Nederland en India delen de wens om de positie van vrouwen en kinderen te verbeteren’, aldus Ploumen na afloop van het gesprek. India laat zien dit onderwerp serieus te nemen en heeft in de afgelopen jaren stappen gezet, constateert de minister. Zo heeft India onder meer wetgeving aangenomen die arbeid door kinderen tot en met 14 jaar verbiedt. Ook is de leerplicht ingevoerd voor kinderen van 6 tot 14 jaar.

Tegelijkertijd is er nog genoeg werk te verzetten, vindt Ploumen: ‘Het is goed dat dit in de wet is gezet, maar het is ook van groot belang om die wetten te handhaven.’ Volgens de minister komt kinderarbeid nog veel voor in India. ‘Het gaat naar schatting om circa 44 miljoen kinderen die dagelijks aan het werk zijn, vooral in de kleding- en schoenenindustrie en in de landbouw. Die kinderen horen niet te werken, maar moeten in de schoolbanken zitten. Minister Gandhi heeft aangegeven dat ze zich hier hard voor maakt’, aldus Ploumen.

Nederland helpt mee door onder meer projecten te steunen die zich richten op het vergroten van vaardigheden van vrouwen. ‘Als vrouwen een vak leren, kunnen ze zelf hun geld verdienen. En als ze dichtbij huis kunnen werken, is het voor de kinderen makkelijker om naar school te gaan in plaats van te werken’, zegt de minister. Daarnaast steunt de Nederlandse ambassade in New Delhi verschillende projecten gericht tegen kinderarbeid.

De minister besprak de problematiek ook met Nobelprijswinnaar Satyarthi, voorvechter voor kinderrechten. Hij heeft onder meer Global March opgericht, een organisatie tegen kinderarbeid waar Nederland al langer mee samenwerkt. Ploumen liet in het gesprek weten de organisatie met € 500.000 extra te zullen steunen.

De 2 spraken elkaar op de technische universiteit van New Delhi, IIT. Samen met de TU Delft zoekt die universiteit naar slimme oplossingen rond drinkwater en sanitaire voorzieningen. ‘Niet alleen volwassenen, maar vooral ook kinderen kunnen daar veel baat bij hebben. Als er goede toiletten zijn op scholen, zullen meer meisjes naar school gaan. In een land waar vrouwen zo’n grote achterstand hebben op mannen, kan dat een cruciaal verschil maken’, vindt Ploumen.