4 Nationale Iconen bekendgemaakt

Nederland heeft sinds vandaag 4 Nationale Iconen. Dit zijn de meest indrukwekkende nieuwe innovaties die ons land rijk is. In aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning maakte minister Kamp van Economische Zaken in de Ridderzaal de 4 innovatieve projecten bekend die de titel Nationaal Icoon mogen dragen: gekweekte stamcellen, QuTech, hybride aardappels en de bioneedle.

Trots

"Nationale Iconen zijn innovaties die zorgen voor toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken zoals het wereldvoedseltekort en levensbedreigende ziektes en virussen. De 4 winnaars blinken uit, omdat ze met hun unieke project voorop lopen in de wereld", aldus Kamp. "Innoveren zit Nederlanders al eeuwen in het bloed. We moesten wel inventief zijn om te overleven. Ons land zou bijvoorbeeld niet bestaan zonder ingenieuze gemalen en indrukwekkende deltawerken. De Nationale Iconen laten zien dat Nederland qua kennis, creativiteit en ondernemerschap nog steeds bij de wereldtop hoort. Daar mogen we trots op zijn."

Winnaars

Gekweekte stamcellen

De gekweekte stamcellen van Hans Clevers (Hubrecht Instituut) maken het mogelijk om buiten het lichaam mini-organen te 'kweken' en de werking van medicijnen te testen en binnen het lichaam nieuw orgaanweefsel te laten aangroeien. Deze techniek, uniek in de wereld, betekent een doorbraak in de behandeling van bijvoorbeeld kanker en kan op termijn orgaantransplantaties overbodig maken.

Quantum Technologie

De quantumcomputers van Leo Kouwenhoven (TU Delft/TNO) zijn next generation computers. Ze hebben exponentieel meer rekenkracht dan bestaande computers. Door gebruik te maken van zogenaamde quantumdeeltjes is het mogelijk om informatie van het ene naar een ander punt te verplaatsen, zonder dat de informatie door een kabel of de ether hoeft te reizen. Afluisteren wordt daarmee onmogelijk, vertraging bij het overbrengen van data verleden tijd. De techniek kan worden toegepast in veiligheid, ICT en medicijnonderzoek.

Hybride aardappels uit zaad

Solynta heeft een baanbrekende techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om aardappels te telen op basis van zaad in plaats van pootaardappelen. Daarnaast kunnen de eigenschappen van aardappelen beter worden gecontroleerd, zoals voedingswaarde, grootte en gevoeligheid voor ziektes. Solynta onderstreept met dit project de belangrijke Nederlandse bijdrage aan de mondiale wereldvoedselvoorziening en versterkt de Nederlandse exportpositie als aardappelleverancier.

Bioneedle

De oplosbare naald, de Bioneedle, die Gijsbert van de Wijdeven als veearts ontwikkelde, betekent een nieuwe, snellere en schonere manier om dieren en mensen te vaccineren. Kant en klare bionaaldjes met de juiste dosering worden in zijn geheel en pijnloos inbracht in het lichaam, waar ze oplossen. Dit proces vermindert de kans op fouten, maakt distributie in ontwikkelingslanden goedkoper en gemakkelijker. De Bioneedle biedt wereldwijd soelaas, bijvoorbeeld in geval van pandemieën waar levens kunnen afhangen van de snelheid van vaccinaties.

Ambassadeurs

Het kabinet helpt de Nationale Iconen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. De iconen krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze biedt bijvoorbeeld toegang tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat de verdere ontwikkeling van gekweekte stamcellen ondersteunen. Minister Kamp van Economische Zaken doet dit voor Quantum Technologie. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat zich inzetten voor de Bioneedle en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken voor de Hybride aardappels uit zaad.