Koenders: Syrisch vluchtelingenprobleem groot humanitair drama

'Turkije speelt een belangrijke rol bij de opvang van vluchtelingen uit Syrië. Ik ben onder de indruk van wat ik hier vandaag heb gezien en afgelopen maand bij mijn bezoek aan Jordanië en Irak.'

Dat zegt minister Koenders woensdag na een bezoek aan een vluchtelingenkamp in het Turkse Gaziantep. 'Nederland hecht zeer aan opvang in de regio en Turkije draagt daar flink aan bij. Het land heeft al ruim 1,6 miljoen vluchtelingen opgevangen. Dat is een hele prestatie', aldus Koenders. 'Turkije verdient onze steun om deze inzet voort te zetten.'

Nizip

De minister voerde in het vluchtelingenkamp Nizip, vlakbij de Syrische grens, gesprekken met mensen die uit Syrië zijn gevlucht. 'Deze mensen zijn door de acties van dictator Assad van huis en haard verdreven. Ze hebben stuk voor stuk zeer indrukwekkende verhalen. De persoonlijke gesprekken die ik vandaag heb gevoerd tonen eens te meer aan hoe ontzettend ontwrichtend oorlog is, hoeveel leed dit veroorzaakt en hoeveel haat en verderf er wordt gezaaid.'

Opvang

Nederland heeft al € 114 miljoen bijgedragen aan de opvang van Syrische vluchtelingen in de regio. 'Turkije besteedt hier zelf ook veel geld aan de opvang. Hoewel mensen het liefst terug naar huis zouden gaan, zorgen de hulpverleners hier ervoor dat mensen in veiligheid kunnen wonen en dat zij voorzien zijn van voedsel, scholing, en gezondheidszorg. Dat is veel waard voor de mensen hier', aldus Koenders.

Steun

Koenders sprak gisteren in Ankara met zijn ambtsgenoot Çavusoglu ook over de problemen in de regio en de opkomst van ISIS. Hij pleitte daar voor internationale steun voor de Syrische oppositie. 'Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk alleen een politieke oplossing kan leiden tot een weg uit de crisis in deze landen', zei hij toen.