Minister Koenders opent vakdag van Vakantiebeurs 2015: ‘Het buitenland is dichterbij’

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) opent dinsdag 13 januari in de Jaarbeurs in Utrecht de vakdag van de Vakantiebeurs. De minister spreekt experts uit de reisbranche toe. 'In een wereld waarin veiligheid niet vanzelfsprekend is, is het van belang dat reizigers zich goed voorbereiden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt hen daarbij,’ aldus de minister.

Verantwoordelijkheid overheid en reisbranche

‘De Nederlandse overheid en de reisbranche hebben ieder een eigen verantwoordelijkheid, maar ook een gedeeld belang: voorkomen dat Nederlanders in het buitenland in de problemen komen’, zegt Koenders. ‘Doordat het inmiddels zo simpel is online een ticket te boeken, kunnen wij met onze smartphone nú boeken en morgen in Afrika landen. Reizen is zo gemakkelijk geworden dat het buitenland dichterbij is gekomen; mensen denken soms dat ze in verre landen ook in een bekende bubbel zitten. Het is de taak van de overheid en reisorganisaties de voorwaarden te scheppen waarmee reizigers zich goed kunnen voorbereiden.’

Reisadviezen lezen

‘Het is belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders die op reis gaan de reisadviezen lezen’, aldus de minister. ‘Daarvoor vraag ik de hulp van de reisbranche. Een aantal reisaanbieders heeft op zijn website een link naar de reisadviezen opgenomen. Ik roep meer reisaanbieders op dat voorbeeld te gaan volgen. Wij zelf verwijzen in de reisadviezen naar belangrijke partners in de reisbranche: de ANWB voor informatie over de verkeersveiligheid, het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering voor gezondheidsinformatie en de verzekeraars voor reisverzekeringen. Ik hoop dat onze partners in de reisbranche ook steeds meer gaan doorverwijzen naar onze reisadviezen. Zo geven we gezamenlijk invulling aan onze verantwoordelijkheid.’

Reisadvies-app

Het ministerie verbeterde vorig jaar zijn veel geraadpleegde reisadviezen. Ook onderhoudt het ministerie in toenemende mate via sociale media contact met reizigers. Sinds een jaar kunnen Nederlanders zich online registreren om beter op de hoogte te worden gehouden van de situatie in de landen waar zij zijn. Afgelopen zomer is een vernieuwde reisadvies-app voor de smartphone geïntroduceerd. De reisadviezen zijn helder geschreven, met kleurcoderingen voor de veiligheidssituatie. ‘De komende tijd gaan we een eenvoudiger alerteringssysteem en een nog verder verbeterde app introduceren. Op deze app komt ook een contactknop waarmee 24/7 rechtstreeks contact gelegd kan worden met mijn ministerie’, aldus Koenders.

Registreer en krijg alertering

Op dit moment hebben zich 280.000 Nederlanders geregistreerd en aangemeld voor alerteringen. ‘Deze mensen kunnen we dag en nacht bereiken als er belangrijke wijzigingen zijn in hun veiligheidssituatie. Dat moeten er natuurlijk nog veel meer worden’, vindt de minister.

BZ aanwezig op beurs

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal de komende dagen op de publieksbeurs aanwezig zijn met een promotieteam dat de reisadvies-app onder de aandacht brengt van de bezoekers. Op het Reisadvies-op-Maat-Plein is bovendien een balie waar bezoekers een reisadvies kunnen krijgen dat is toegesneden op hun situatie en reisplannen.