Nederland steunt Syrische reddingswerkers

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken trekt € 4 miljoen uit om reddingswerkers van de Syrische maatschappelijke organisatie White Helmets de komende 2 jaar te ondersteunen. 'Deze mensen redden met groot gevaar voor eigen leven slachtoffers uit het puin van de bombardementen. Het zijn helden die een lichtpuntje vormen in de verder zo complexe en duistere situatie. Zij vormen een duidelijk voorbeeld van het goede in de mens en verdienen onze steun', aldus Koenders donderdag.

Volgens de minister is de steun aan de White Helmets voor de burgerbevolking dringend nodig. ‘Syrische burgers leven op dit moment in een verschrikkelijke situatie. Zij leven in constante angst, onder dagelijkse bombardementen. Daarom is het essentieel dat in Syrië zelf goede hulp wordt geboden.’

Koenders is bezorgd over het toenemend aantal burgerdoelen dat geraakt wordt. ‘Door de bombardementen van het Syrische regime en de recente bombardementen van de Russen worden steeds meer burgerdoelen geraakt zoals ziekenhuizen, markten en woonwijken. Wij blijven het Syrische regime en de Russen aanspreken op deze onnodige en onacceptabele aanvallen op burgers.’

Nederland leverde in december 2014 al een bijdrage van 1 miljoen euro aan het White Helmets programma. ‘Het programma is zeer succesvol. Al meer dan 40.000 mensen zijn de afgelopen jaren door de ongewapende vrijwilligers onder het puin vandaan gehaald.’ Minister Koenders sprak destijds, tijdens een bezoek aan het White Helmets coördinatiecentrum in Istanbul, al zijn bewondering uit voor de durf van deze vrijwilligers. ‘In hun pogingen om zoveel mogelijk mensen te redden, zijn helaas al 92 vrijwilligers omgekomen. De inzet van deze mensen is bewonderenswaardig.’

Naast het reddingswerk bij luchtbombardementen, zorgen de White Helmets ook voor voorlichting en scholing. Koenders: ‘Met deze nieuwe steun zullen meer levens gered kunnen worden. De vrijwilligers kunnen beter getraind worden en zullen over meer en beter materiaal gaan beschikken.’ De Nederlandse bijdrage gaat er ook voor zorgen dat meer vrouwen worden opgeleid. Zij geven medische training, maar helpen ook bij het reddingswerk. ‘Deze vrouwen zorgen ervoor dat we de hele Syrische samenleving steeds meer gerichte hulp kunnen geven.’

Behalve de steun aan de White Helmets helpt Nederland de Syrische bevolking ook op andere manieren. Het gaat dan onder meer om hulp aan vluchtelingen, steun aan onderwijsprojecten voor kinderen, trainen van politieagenten, voedselpakketten en kleding voor gematigde gewapende oppositiegroepen.