Europese visumovereenkomst goed voor Nederlandse handel met China

Vandaag heeft Nederland als voorzitter van de Raad van de Europese Unie een visumovereenkomst getekend die het mogelijk maakt om op meer plaatsen in China een visumloket te openen. Chinezen kunnen binnenkort op meer plaatsen in China een visum aanvragen voor Nederland en andere Europese landen.  Ieder Schengenland mag nu 15 visalocaties hebben in China. Nederland heeft zich sterkgemaakt voor de totstandkoming van deze overeenkomst.

Het uitbreiden van het aantal visumaanvraaglocaties is van direct economische belang voor Nederland en de andere Europese lidstaten. De ontwikkeling van de Chinese economie biedt veel kansen voor het bedrijfsleven.  De invoer vanuit China bedroeg in 2015 53,9 miljard euro en de uitvoer vanuit Nederland naar China 8,0 miljard euro. Ook Chinese toeristen weten Europa en Nederland steeds beter te vinden. Door op meer plaatsen in China aanwezig en zichtbaar te zijn kan Nederland beter inspelen op deze economische kansen.

Een visum voor een Schengenland moet altijd persoonlijk aangevraagd worden omdat er biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, voor nodig zijn. Volgens de Chinese wetgeving mocht dit alleen in steden waar ook een Nederlandse ambassade of consulaat gevestigd is. Hierdoor kon men alleen in Chongqing, Guangzhou, Peking en Shanghai een visum voor Nederland aanvragen. Voor veel Chinese ondernemers en toeristen betekende dit extra reistijd.  

In aanvulling  op de huidige 4 visumlocaties zal Nederland in China nog in 11 steden visumloketten openen, in gebieden waar veel Nederlandse bedrijven actief zijn. Binnenkort wordt de eerste locatie in Chengdu in gebruik genomen. Nog voor de zomer volgen locaties in Shenzhen, Hangzhou en Fuzhou. In de loop van het jaar zullen visumloketten in Nanjing, Jinan en Shenyang worden geopend. Daarna volgen loketten in Changsha, Kunming, Wuhan en Xian.

In China worden al veel visa verstrekt.  In 2015 werden er 58.636 Schengen visa aangevraagd. De verwachting is dat dit aantal zal toenemen met het openen van extra visumloketten.
 

Zie ook