Minister Kamp leidt opnieuw economische missie naar Iran

Met ruim 45 bedrijven gaat minister Henk Kamp van Economische Zaken van 7 tot en met 10 mei naar Iran. Deze handelsmissie – zijn tweede bezoek in een half jaar tijd – staat in het teken van het versterken van de economische relaties na verlichting van de internationale sancties begin dit jaar.

Minister Kamp: “Met bijna 80 miljoen, veelal goed opgeleide en relatief jonge mensen geldt Iran als een groeimarkt met grote economische potentie. Zeker nu de sanctieverlichting een feit is, liggen er mogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven om innovatieve producten, diensten en expertise aan te bieden waar de Iraniërs van kunnen profiteren. Deze nieuwe handelsmissie met 45 bedrijven biedt een uitgelezen kans om de economische banden tussen Nederland en Iran verder aan te halen.”

Na de eerste economische missie in november 2015 stelde de bewindspersoon vast dat er in Iran veel behoefte is aan Nederlandse expertise op het gebied van onder meer infrastructuur, transport en logistiek, land- en tuinbouw en de petrochemische industrie.

Kamp: “Ik kijk er naar uit om de meereizende bedrijven in contact te brengen met potentiële zakenrelaties, afnemers en klanten in Iran. Met onze Nederlandse kennis en kunde kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere economische ontwikkeling van dit boeiende land in het Midden Oosten.”

Tijdens de handelsmissie spreekt minister Kamp ook met drie ministers over het stapsgewijze herstel van de wederzijdse betrekkingen en de mogelijkheden voor economische samenwerking.

Inforgaphic handelsrelaties Nederland en Iran

Infrastructuur, transport en logistiek

Er is een sterke verbetering van de infrastructuur nodig om de Iraanse economie te moderniseren Tijdens het bezoek brengt minister Kamp Nederlandse bedrijven in contact met potentiële Iraanse zakenpartners op het gebied van het beheer van vliegvelden, havenontwikkeling, scheepsbouw en (wegen)bouw.

Land- en tuinbouw

Er is wederzijds veel belangstelling voor samenwerking en handel op het gebied van land- en tuinbouw en voedselproductie. Tijdens het bezoek zal minister Kamp samen met Loek Hermans, boegbeeld van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, een bedrijvenmissie leiden in Teheran en Shiraz. De zuidelijke stad Shiraz ligt in een regio met een grote land- en tuinbouwsector. Het droge klimaat vormt hier een uitdaging. De kennis en innovatieve oplossingen van Nederlandse agrarische bedrijven en kennisinstellingen kunnen daar een positieve bijdrage aan leveren.

Petrochemie en industrie

Iran heeft de één na grootste gasvoorraad van de wereld. Tijdens het bezoek wordt in Teheran een petrochemische industriële beurs georganiseerd. Veel landen nemen deel met een landenpaviljoen, waaronder Nederland. Kamp bezoekt de Nederlandse inzending en spreekt met ruim 45 Nederlandse ondernemers over de kansen en uitdagingen voor de aanwezige bedrijven in Iran. De ondernemers zijn naast de meereizende handelsdelegatie tegelijkertijd met minister Kamp in Teheran.

Programma

Het programma tijdens het bezoek van Minister Kamp ziet er als volgt uit (wijzigingen voorbehouden):

Zaterdagavond 7 mei 2016

 • Aankomst in Teheran

Zondagochtend 8 mei 2016

 • Startbijeenkomst met de Nederlandse bedrijvendelegatie
 • Gesprek met minister Hojjati van Landbouw

Zondagmiddag 8 mei 2016

 • Bezoek aan petrochemische industriële beurs
 • Gesprek met vice minister Zamaninia van Petroleum
 • Gesprek met vice minister Saeid Nejad van Transport en directeur van de Havenautoriteit
 • Sluiting Matchmaking- en Netwerkevent

 Zondagavond 8 mei 2016

 • Trade dinner met Nederlandse en Iraanse bedrijven

 Maandagochtend 9 mei 2016

 • Gesprek met minister Akhoundi van Transport
 • Gesprek met minister Tayebnia van Economische Zaken

Maandagmiddag 9 mei 2016

 • Bedrijfsbezoek Iran Air, vliegveld Mehrabad
 • Aankomst in Shiraz
 • Gesprek met gouverneur Afshanni van Shiraz

Dinsdag 10 mei 2016

 • Afsluiting Agro-seminar & netwerk lunch 
 • Bedrijfsbezoek met landbouwdelegatie
 • Vertrek uit Iran