Rutte ontvangt de Britse premier May

Na afloop met zijn Britse collega verklaarde minister-president Rutte het volgende:

Rutte ontvangt de Britse premier May

“Vandaag mocht ik mijn Britse collega Theresa May verwelkomen voor haar eerste officiële bezoek aan Nederland. Het was goed om de tijd te nemen om van gedachten te wisselen. In die zin was het een eerste persoonlijke ontmoeting. Maar de banden tussen onze landen zijn natuurlijk al heel lang hecht, op cultureel, wetenschappelijk én economisch vlak. Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland de grootste handelspartner voor Nederland. Ook op defensieterrein werken we nauw samen, bijvoorbeeld als bondgenoot in de NAVO. We zetten ons samen in om de mensensmokkel en drenkelingen op de Middellandse zee te voorkomen.

Natuurlijk hebben we gesproken over de Brexit. Er zijn voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk grote belangen gemoeid met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Voor mij als minister-president van Nederland staan de Nederlandse belangen vanzelfsprekend voorop. Voor Nederland is het belangrijk dat we zo diep mogelijke economische banden houden met het Verenigd Koninkrijk. Daar hoort ook de positie van de meer dan 100.000 Nederlanders bij die in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken. En juist in de instabiele wereld van vandaag is het ook in ons belang dat het Verenigd Koninkrijk als grote geopolitieke speler betrokken blijft bij Europa.

Na de Brexit-stem in het Verenigd Koninkrijk bevinden we ons op onontgonnen terrein. Het onderhandelingstraject is een complex stap-voor-stap-proces. De eerste stap moet worden gezet door het Verenigd Koninkrijk. Het is aan Prime Minister May het zogeheten artikel 50 in werking te stellen. Dit is het artikel dat voorziet in uittreding uit de EU. Pas daarna starten we de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de overige 27 lidstaten van de EU. Dus: no negotiation without notification. De ruimte voor onderhandelingen is niet onbeperkt. Europese verdragen en kaders zijn niet vrijblijvend. Bij de interne markt hoort vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Dat is geen keuzemenu, het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. De onderhandelingen zullen flinke Britse inspanningen vergen: een uiteindelijk akkoord is niet alleen in het belang van de EU, maar ook van het Verenigd Koninkrijk.

Onze gemeenschappelijke geschiedenis is lang en hecht. Het is een uitstekende basis om op verder te werken. Het is evident dat we in de toekomst ook gedeelde belangen zullen houden, maar dat laat onverlet dat er hele ingewikkelde onderhandelingen voor ons liggen.”

Zie ook